Recept na základní linecké těsto jsme získali od Radky Vrzalové. „Je to naše rodinné stříbro po prababičce. Umřela hodně mladá, tak ať má aspoň kousek slávy,“ přemítá Radka, která zvládne z jakéhokoli receptu (včetně tohoto) udělat bezlepkový, a k tomu skvělý!
Suroviny
Postup
V míse smíchejte mouku, mandle a oba cukry, přidejte vejce, koření, sůl a citronovou kůru. Přistrouhejte kostku másla a vypracujte nelepivé těsto. (Pokud stále lepí, podsypejte ho moukou.) Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout.
Troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozdělte na části, na pomoučněné ploše je vyválejte na tenký plát, z něj vykrajujte tvary (nezapomeňte na ty s otvorem!) a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte 5–10 minut nebo dokud nezrůžoví. Nechte vychladnout, slepte džemem a dejte do krabice rozležet.