Radčino linecké cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (124)
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7490 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 880 g
Tuky 368 g
Vláknina 152 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na základní linecké těsto jsme získali od Radky Vrzalové. „Je to naše rodinné stříbro po prababičce. Umřela hodně mladá, tak ať má aspoň kousek slávy,“ přemítá Radka, která zvládne z jakéhokoli receptu (včetně tohoto) udělat bezlepkový, a k tomu skvělý!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
+ na podsypání
mandle 150 g
pražené, mleté
moučkový cukr 260 g
prosátý
vanilkový cukr 2 bal
vejce 2 ks
skořice 0.5 ČL
mletá
hřebíček 3 ks
rozdrcený
sůl 1 špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo 250 g
rybízový džem
domácí, na slepování

1 V míse smíchejte mouku, mandle a oba cukry, přidejte vejce, koření, sůl a citronovou kůru. Přistrouhejte kostku másla a vypracujte nelepivé těsto. (Pokud stále lepí, podsypejte ho moukou.) Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout.

2 Troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozdělte na části, na pomoučněné ploše je vyválejte na tenký plát, z něj vykrajujte tvary (nezapomeňte na ty s otvorem!) a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte 5–10 minut nebo dokud nezrůžoví. Nechte vychladnout, slepte džemem a dejte do krabice rozležet.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit