Suroviny
Postup
Začneme delat šafránovou omáčku. Do menšího rendlíku vlejeme 1 smetanu (cca 250-330 ml. dle balení), osolíme a vsypeme šafrán. Já jsem použila 1/2 lahvičky sušeného šafránu, která obsahovala celkem 0,25 g. Tedy opravdu pár snítek :-) Pomalu zahříváme a za stálého míchání redukujeme na cca 1/3 až 1/4 původního objemu. Hotová omáčka je hustá, sytě žlutá až lehce oranžová. Redukce trvá cca 15-20 min. Omáčku je třeba neustále míchat, aby se nezačala vařit.
Lososa osolíme na straně masa (ne na kůži) a pečeme na rozpáleném másle 5 minut z každé strany. Po upečení dáme na předehřáté talíře a přikryjeme, aby nestydnul. Do výpeku přisypeme cca 4 špetky sušeného rozmarýnu a necháme ještě cca 2-3 minuty na mírném ohni. Dáváme pozor, aby se máslo nezačalo přepalovat.
Přípravu jídla končíme, když jsou uvařené brambory. Do té doby stále mícháme omáčku. Pokud by již byla dostatečně hustá, dáme ohřev na minimum, ale stále mícháme - neměla by vystydnout. Uvařené brambory dáme k lososovi, toho přelijeme šafránovou omáčkou, brambory pak výpekem s rozmarýnem. Pokud někdo nechce další tuk (výpek), lze na brambory použít pouze rozmarýn.
Dobrou chuť :-)