0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maki suši

Maki suši
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Maki suši

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Na 8 rolek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4935 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 862 g
Tuky 36 g
Vláknina 180 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydejte se s námi do Japonska na kurz oblíbeného suši. Naučíme vás správně uvařit suši rýži, nakrájet syrové ryby (tuňáka a lososa) i zeleninu a poté ze všech připravených surovin připravit základní rolku maki. 

Suroviny

Na dokončení
rýže suši 1 kg
rýžový ocet 100 ml
krupicový cukr 40 g
sůl 20 g
Na náplně
tuňák 100 g
syrový
losos 100 g
Na dokončení
řasa nori 4 plátky
wasabi
sójová omáčka
zázvor nakládaný

Postup

1

Rýži propláchněte studenou vodou a promněte rukama. Proces opakujte, dokud z rýže nepoteče průzračná voda. Pak uvařte v rýžovaru podle návodu. Pokud nemáte rýžovar, vsypte propláchnutou rýži do hrnce, zalijte ji vodou (počítejte zhruba 1,5 hrnku vody na hrnek rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a vařte 20–25 minut. Sundejte z plotny a nechte rýži přiklopenou ještě 10 minut dojít. Mezitím si připravte nálev: Smíchejte rýžový ocet, krupicový cukr a sůl, až se cukr a sůl rozpustí. Rýži přesuňte do cedrové nebo skleněné mísy, přelijte přes ni nálev a co nejrychleji ji zchlaďte na tělesnou teplotu, tedy 36–37 °C. V Japonsku je osvědčený způsob překlápění rýže vařečkou a foukáním elektrickýmvětrákemčiovívánímrýže vějířem (pomůže i kus tvrdého kartonu).

2

Když je rýže hotová, pusťte se do hosomaki, malých válečků v řase nori s jedním druhem náplně. Všechny ingredience, které do rolky zabalíte, musejí být úhledně nakrájené na nud- ličky nebo špalíčky, aby se vám na sebe pěkně skládaly a rolka se dobře balila a nerozevírala. Do jedné rolky hosomaki patří 50 g zeleniny či ryb a 75 g rýže.

3

Ryby nakrájejte přes vlákno na úhledné špalíčky – na hosomaki budou tlusté zhruba 1 cm, na uramaki je udělejte o něco tenčí.

4

Okurku krájejte na špalíky o délce cca 8–10 cm. Jednotlivé špalíky krájejte velkým plochým nožem kolem dokola na tenký pás, jako když se snažíte nožem oloupat jablko a mít při tom slupku v jednom kuse, jen s tím rozdílem, že neoloupete pouze slupku, ale nožem dojedete až k semínkům (ta vyhoďte). Vzniklý dlouhý tenký plát rozložte na podložku a nožem nakrájejte na tenké nudličky. (Podobným způsobem můžete krájet i bílou ředkev daikon.)

5

Pláty řasy nori přepulte a na podložku je pokládejte vždy lesklou stranou dolů. Na matnou stranu řasy naneste rýži, přičemž ponechte 0,5 cm široký pás řasy bez rýže. Prstem namočeným ve wasabi uprostřed udělejte tenkou linku. Naneste na ni náplň (ryby nebo zeleninu) a pomocí podložky rolku pomalu stáčejte – při rolování si pomáhejte prsty, aby náplň zůstala uvnitř.

6

Rolku pomocí podložky utahujte, aby pěkně držela tvar: nejdříve rolku stočte tak, aby se spojila v místě, kde končí rýže, a vyčníval jen pruh řasy, utáhněte a pomocí podložky rolku dotočte. Přečnívající část řasy rolku uzavře a spojí. Srovnejte pomocí podložky do úhledného válečku a ostrým nožem nakrájejte stejně velké kousky. Pokud váleček na jedné straně zmáčknete, dostanete tvar slzy, také můžete pro efektní servírování rolky krájet i šikmo. Podávejte se sójovou omáčkou, pastou wasabi a zázvorem.

NĚCO NAVÍC
Nezapomínejte si namáčet ruce a pracujte rychle, jinak se rýže začne všude lepit, řasa zvlhne a už se vám nepodaří rolku zabalit. Rolka navíc nebude držet a bude se rozlepovat. Krájejte ostrým a navlhčeným nožem: smočte špičku nože ve vodě a klepněte střenkou o stůl.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč