Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makové kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2841 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 101 g
Tuky 208 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při čtení receptu jsme byli mírně skeptičtí, protože nás velmi překvapil originální kombinací surovin. Když jsme ovšem ochutnali, byli jsme přímo nadšení. Makové kuře přesně zapadá do kategorie „comfort food“. Tento pojem se poněkud obtížně překládá do češtiny, ale dalo by se říct, že se jedná o jídlo, které potěší tělo i ducha a dodá vám hřejivý pocit klidu a bezpečí...

Suroviny

+ na vymazání pekáčku
vývar kuřecí 125 g
mléko 125 ml
plnotučné
libeček 3 špetky
sušený
sůl
kuře 450 g
tepelně upravené (vařené, pečené, grilované...) kuřecí maso bez kostí, natrhané (viz Něco navíc)
lépe alespoň 15%
nastrouhaný najemno + 1 PL navíc
mák celý 1 PL
nebo víc, podle chuti + další navrch
sušenky 100 g
slané krekry bez příchuti
máslo 100 g
rozpuštěné

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček či zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 32 cm vymažte máslem.

2

V malém rendlíku zpěňte máslo na středním až silném ohni. Pak zmírněte oheň na střední a vsypte mouku. Za častého míchání opékejte, až směs (jíška) zhoustne a zpění, zhruba 2 minuty. Pomalu a postupně vešlehejte drůbeží vývar, snažte se přitom rozbít veškeré hrudky. Přidejte mléko, cibulový prášek, libeček a sůl. Za stálého míchání svařte dohladka a dohusta, cca 5 minut. (Omáčka během chladnutí dále houstne.) Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

3

V míse důkladně promíchejte natrhané kuřecí maso, zakysanou smetanu, zchladlou omáčku z rendlíku, 40 g parmazánu a mák. Rozprostřete do připravené pečicí nádoby.

4

Do misky rozdrobte krekry, přidejte 1 lžíci parmazánu, vlijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Nasypte ve stejnoměrné vrstvě na kuřecí směs. Pečte cca 20 minut dobublava. Hlídejte, aby se vám posypka nespálila, a 5 minut před koncem pečení posypte dalším mákem.

NĚCO NAVÍC
Do receptu se hodí například pošírované, vařené, opečené, zbylé pečené či kupované grilované kuře s kůží i bez. Pod kuřecí směsí můžete navíc zapéct vrstvu vařených těstovin nebo rýže. Při podávání můžete doplnit listovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč