Při čtení receptu jsme byli mírně skeptičtí, protože nás velmi překvapil originální kombinací surovin. Když jsme ovšem ochutnali, byli jsme přímo nadšení. Makové kuře přesně zapadá do kategorie „comfort food“. Tento pojem se poněkud obtížně překládá do češtiny, ale dalo by se říct, že se jedná o jídlo, které potěší tělo i ducha a dodá vám hřejivý pocit klidu a bezpečí...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček či zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 32 cm vymažte máslem.
V malém rendlíku zpěňte máslo na středním až silném ohni. Pak zmírněte oheň na střední a vsypte mouku. Za častého míchání opékejte, až směs (jíška) zhoustne a zpění, zhruba 2 minuty. Pomalu a postupně vešlehejte drůbeží vývar, snažte se přitom rozbít veškeré hrudky. Přidejte mléko, cibulový prášek, libeček a sůl. Za stálého míchání svařte dohladka a dohusta, cca 5 minut. (Omáčka během chladnutí dále houstne.) Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
V míse důkladně promíchejte natrhané kuřecí maso, zakysanou smetanu, zchladlou omáčku z rendlíku, 40 g parmazánu a mák. Rozprostřete do připravené pečicí nádoby.
Do misky rozdrobte krekry, přidejte 1 lžíci parmazánu, vlijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Nasypte ve stejnoměrné vrstvě na kuřecí směs. Pečte cca 20 minut dobublava. Hlídejte, aby se vám posypka nespálila, a 5 minut před koncem pečení posypte dalším mákem.
NĚCO NAVÍC
Do receptu se hodí například pošírované, vařené, opečené, zbylé pečené či kupované grilované kuře s kůží i bez. Pod kuřecí směsí můžete navíc zapéct vrstvu vařených těstovin nebo rýže. Při podávání můžete doplnit listovým salátem.