Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
AD
Mallorská ensaimada
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2970 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 401 g
Tuky 102 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Patříte mezi milovníky Mallorky a chybí vám místní výtečná kuchyně? Zkuste si doma připravit oblíbené pečivo ensaimada a přeneste se na španělský ostrov prostřednictvím chutí.

Měření

Ensaimada je sladké pečivo pocházející ze španělského ostrova Mallorka. Tradiční ensaimada bývá bez náplně, avšak připravuje se i různorodě plněná, a to jak na slano, tak na sladko (čokoládou, smetanou, vanilkovým krémem apod.). Upečte si s námi tuto španělskou pochutku ve sladké podobě přímo u vás doma.

Ensaimada
ZDROJ: Shutterstock

Suroviny

cukr 80 g
sůl špetka
voda 250 g
nebo mléka
a ještě na potření
slunečnicový olej 2 PL
na vymazání
na posypání
nebo vanilkový cukr

Postup

1

V misce smícháme droždí, polovinu cukru, špetku soli a 250 ml vlažné vody nebo mléka. Důkladně promícháme a necháme vzejít kvásek.

    2

    Do velké mísy prosijeme mouku. Do středu uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, sádlo, vejce, olej a přisypeme zbylý cukr. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho minimálně 1 hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Hmota by měla zdvojnásobit objem.

      3

      Těsto rozdělíme na požadovaný počet dílů – vytvoříme bochánky, které necháme přibližně 15 minut opět kynout.

        4

        Z bochánku vyválíme co nejtenčí plát. Ten potřeme sádlem a případně posypeme vanilkovým cukrem nebo skořicí, není to však nutné. Pláty srolujeme a stočíme do tvaru šneka. Vnější konec vložíme dospod, aby se šnek nerozpadl. Necháme dalších 30 minut kynout na máslem vymazaném plechu (lze použít i pečicí papír).

          5

          Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C po dobu 15–20 minut.

            6

            Ještě vlažné posypeme cukrem a podáváme.

            7

            Pokud vás ale lákají i další druhy sladkého španělského pečiva, můžete vyzkoušet například churros.

            Související články

            Apetit magazín

            Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
            • Lidé a jídlo

            Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

            Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...