Patříte mezi milovníky Mallorky a chybí vám místní výtečná kuchyně? Zkuste si doma připravit oblíbené pečivo ensaimada a přeneste se na španělský ostrov prostřednictvím chutí.
Ensaimada je sladké pečivo pocházející ze španělského ostrova Mallorka. Tradiční ensaimada bývá bez náplně, avšak připravuje se i různorodě plněná, a to jak na slano, tak na sladko (čokoládou, smetanou, vanilkovým krémem apod.). Upečte si s námi tuto španělskou pochutku ve sladké podobě přímo u vás doma.

Suroviny
Postup
V misce smícháme droždí, polovinu cukru, špetku soli a 250 ml vlažné vody nebo mléka. Důkladně promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy prosijeme mouku. Do středu uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, sádlo, vejce, olej a přisypeme zbylý cukr. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho minimálně 1 hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Hmota by měla zdvojnásobit objem.
Těsto rozdělíme na požadovaný počet dílů – vytvoříme bochánky, které necháme přibližně 15 minut opět kynout.
Z bochánku vyválíme co nejtenčí plát. Ten potřeme sádlem a případně posypeme vanilkovým cukrem nebo skořicí, není to však nutné. Pláty srolujeme a stočíme do tvaru šneka. Vnější konec vložíme dospod, aby se šnek nerozpadl. Necháme dalších 30 minut kynout na máslem vymazaném plechu (lze použít i pečicí papír).
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C po dobu 15–20 minut.
Ještě vlažné posypeme cukrem a podáváme.