0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
AD
Mallorská ensaimada
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2970 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 401 g
Tuky 102 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Patříte mezi milovníky Mallorky a chybí vám místní výtečná kuchyně? Zkuste si doma připravit oblíbené pečivo ensaimada a přeneste se na španělský ostrov prostřednictvím chutí.

Měření

Ensaimada je sladké pečivo pocházející ze španělského ostrova Mallorka. Tradiční ensaimada bývá bez náplně, avšak připravuje se i různorodě plněná, a to jak na slano, tak na sladko (čokoládou, smetanou, vanilkovým krémem apod.). Upečte si s námi tuto španělskou pochutku ve sladké podobě přímo u vás doma.

Ensaimada
ZDROJ: Shutterstock

Suroviny

droždí 25 g
cukr 80 g
sůl špetka
voda 250 g
nebo mléka
mouka pšeničná hladká 500 g
sádlo 50 g
a ještě na potření
slunečnicový olej 2 PL
máslo
na vymazání
moučkový cukr
na posypání
skořice
nebo vanilkový cukr

Postup

1

V misce smícháme droždí, polovinu cukru, špetku soli a 250 ml vlažné vody nebo mléka. Důkladně promícháme a necháme vzejít kvásek.

    2

    Do velké mísy prosijeme mouku. Do středu uděláme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, sádlo, vejce, olej a přisypeme zbylý cukr. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho minimálně 1 hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Hmota by měla zdvojnásobit objem.

      3

      Těsto rozdělíme na požadovaný počet dílů – vytvoříme bochánky, které necháme přibližně 15 minut opět kynout.

        4

        Z bochánku vyválíme co nejtenčí plát. Ten potřeme sádlem a případně posypeme vanilkovým cukrem nebo skořicí, není to však nutné. Pláty srolujeme a stočíme do tvaru šneka. Vnější konec vložíme dospod, aby se šnek nerozpadl. Necháme dalších 30 minut kynout na máslem vymazaném plechu (lze použít i pečicí papír).

          5

          Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C po dobu 15–20 minut.

            6

            Ještě vlažné posypeme cukrem a podáváme.

            7

            Pokud vás ale lákají i další druhy sladkého španělského pečiva, můžete vyzkoušet například churros.

            Související články

            Apetit magazín

            Obchod Apetit

            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            549 Kč
            439 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč