Mátový chlebíček s borůvkami

Mátový chlebíček s borůvkami

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4119 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 611 g
Tuky 143 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citron + máta + borůvky = čirá slast!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
borůvky 250 g
+ na ozdobení
máta 1 PL
nasekané + na ozdobení
citronová štáva 1 ČL
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z 1 biocitronu
vejce 2 ks
mléko 125 ml
kokos 20 g
strouhaný
moučkový cukr
na poprášení
lemon curd
nebo vanilková zmrzlina k podávání
Na mátový sirup
krystalový cukr 120 g
citronová štáva
z 1 citronu
máta 4 snítky
cca 20 g

1 Předehřejte troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu o rozměrech 11x27cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Borůvky vsypte do mísy a přidejte k nim nasekanou mátu a citronovou šťávu a odložte. V další míse smíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a solí.

2 Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, zašlehejte strouhanou citronovou kůru, vejce a postupně i mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte kokos. Třetinu těsta přesuňte do formy, poklaďte třetinou borůvek, pokryjte další třetinou těsta a opakujte ještě dvakrát, poslední vrstvu tvoří borůvky. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá, vyjměte a nechte 5 minut chladnout.

3 Mezitím na mátový sirup svařte 185ml vody s krystalovým cukrem a po 5–10 minutách ho stáhněte z ohně. Vmíchejte citronovou šťávu a mátu a nechte louhovat, než se dopeče chlebíček. Pak slijte přes jemné sítko a šťávu z máty vymačkejte ještě lžící.

4 Chlebíček hustě propíchejte špejlí, prolijte sirupem a nechte zchladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, doplněný citronovým krémem a/nebo zmrzlinou a ozdobený borůvkami a mátovými lístky. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
     
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
     
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
     
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit