Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4119 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 611 g
Tuky 143 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citron + máta + borůvky = čirá slast!

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání
+ na ozdobení
máta 1 PL
nasekané + na ozdobení
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
z 1 biocitronu
vejce 2 ks
mléko 125 ml
kokos 20 g
strouhaný
na poprášení
nebo vanilková zmrzlina k podávání
Na mátový sirup
krystalový cukr 120 g
máta 4 snítky
cca 20 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu o rozměrech 11x27cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Borůvky vsypte do mísy a přidejte k nim nasekanou mátu a citronovou šťávu a odložte. V další míse smíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a solí.

2

Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, zašlehejte strouhanou citronovou kůru, vejce a postupně i mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte kokos. Třetinu těsta přesuňte do formy, poklaďte třetinou borůvek, pokryjte další třetinou těsta a opakujte ještě dvakrát, poslední vrstvu tvoří borůvky. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá, vyjměte a nechte 5 minut chladnout.

3

Mezitím na mátový sirup svařte 185ml vody s krystalovým cukrem a po 5–10 minutách ho stáhněte z ohně. Vmíchejte citronovou šťávu a mátu a nechte louhovat, než se dopeče chlebíček. Pak slijte přes jemné sítko a šťávu z máty vymačkejte ještě lžící.

4

Chlebíček hustě propíchejte špejlí, prolijte sirupem a nechte zchladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, doplněný citronovým krémem a/nebo zmrzlinou a ozdobený borůvkami a mátovými lístky.

NĚCO O MÁTĚ

Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy.
Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...