Citron + máta + borůvky = čirá slast!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu o rozměrech 11x27cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Borůvky vsypte do mísy a přidejte k nim nasekanou mátu a citronovou šťávu a odložte. V další míse smíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a solí.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, zašlehejte strouhanou citronovou kůru, vejce a postupně i mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte kokos. Třetinu těsta přesuňte do formy, poklaďte třetinou borůvek, pokryjte další třetinou těsta a opakujte ještě dvakrát, poslední vrstvu tvoří borůvky. Pečte 60–70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá, vyjměte a nechte 5 minut chladnout.
Mezitím na mátový sirup svařte 185ml vody s krystalovým cukrem a po 5–10 minutách ho stáhněte z ohně. Vmíchejte citronovou šťávu a mátu a nechte louhovat, než se dopeče chlebíček. Pak slijte přes jemné sítko a šťávu z máty vymačkejte ještě lžící.
Chlebíček hustě propíchejte špejlí, prolijte sirupem a nechte zchladnout. Podávejte poprášený moučkovým cukrem, doplněný citronovým krémem a/nebo zmrzlinou a ozdobený borůvkami a mátovými lístky.
NĚCO O MÁTĚ
Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy.
Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů )