Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8220 kcal
Bílkoviny 176 g
Cukr 328 g
Tuky 694 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte z léta spoustu sirupu? Teď je čas ho využít! Kremeši dodá krásnou růžovou barvu a vám připomene, že i když jste zapadaní sněhem, zima není věčná!

Suroviny

listové těsto 400 g
chlazené
1 l
plnotučné mléko lze nahradit smetanou na vaření
krupicový cukr 100 g
+ 1-2 lžíce do šlehačky
škrob 60 g
150 ml
jahodový sirup
žloutek 8 ks
máslo 80 g
smetana ke šlehání 800 ml
moučkový cukr
na posypání

1 Listové těsto rozrolujte nebo vyválejte na dva pláty, dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a upečte dozlatova. Nechte úplně vychladnout.

2 Mléko či smetanu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a přiveďte těsně pod bod varu. V misce smíchejte kukuřičný škrob se sirupem a trochou horkého mléka, přidejte prošlehané žloutky a ještě zhruba naběračku horkého mléka. Horké mléko v hrnci stáhněte z ohně a za stálého míchání metličkou do něj vmíchejte žloutkovo-škrobovou směs. Hrnec vraťte na oheň a za stálého šlehání zvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout a nakonec vešlehejte máslo.

3 Na dno obdélníkové koláčové formy položte jeden plát upečeného listového těsta, rozprostřete na něj krém a stěrkou uhlaďte povrch.

4 Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha a naneste ji rovnoměrně na krém. Přiklopte druhým plátem listového těsta a dejte vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne, aby se kremeš rozležel.

NĚCO NAVÍC
Na obarvení a oslazení krému můžete použít jakýkoli sirup – bezový zachová a podpoří přirozenou barvu žloutků, sirup z lesního ovoce krém ztmaví a dodá mu nafialovělou barvu, zkusit ale můžete klidně i třešňový sirup a do krému nakrájet černé třešně v sirupu, pokud je třeba máte schované ve spíži. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit