5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9139 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 482 g
Tuky 714 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte z léta spoustu sirupu? Teď je čas ho využít! Kremeši dodá krásnou růžovou barvu a vám připomene, že i když jste zapadaní sněhem, zima není věčná!

Suroviny

listové těsto 400 g
chlazené
mléko 1 l
plnotučné nebo smetana na vaření
krupicový cukr 100 g
+ do šlehačky
škrob 60 g
cukrový sirup 150 ml
jahodový
žloutek 8 ks
máslo 80 g
smetana ke šlehání 800 ml
moučkový cukr
na posypání

1 Listové těsto rozrolujte nebo vyválejte na dva pláty, dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a upečte dozlatova. Nechte úplně vychladnout.

2 Mléko či smetanu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a přiveďte těsně pod bod varu. V misce smíchejte kukuřičný škrob se sirupem a trochou horkého mléka, přidejte prošlehané žloutky a ještě zhruba naběračku horkého mléka. Horké mléko v hrnci stáhněte z ohně a za stálého míchání metličkou do něj vmíchejte žloutkovo-škrobovou směs. Hrnec vraťte na oheň a za stálého šlehání zvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout a nakonec vešlehejte máslo.

3 Na dno obdélníkové koláčové formy položte jeden plát upečeného listového těsta, rozprostřete na něj krém a stěrkou uhlaďte povrch.

4 Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha a naneste ji rovnoměrně na krém. Přiklopte druhým plátem listového těsta a dejte vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne, aby se kremeš rozležel.

NĚCO NAVÍC
Na obarvení a oslazení krému můžete použít jakýkoli sirup – bezový zachová a podpoří přirozenou barvu žloutků, sirup z lesního ovoce krém ztmaví a dodá mu nafialovělou barvu, zkusit ale můžete klidně i třešňový sirup a do krému nakrájet černé třešně v sirupu, pokud je třeba máte schované ve spíži. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit