Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodový kremeš

Máte z léta spoustu sirupu? Teď je čas ho využít! Kremeši dodá krásnou růžovou barvu a vám připomene, že i když jste zapadaní sněhem, zima není věčná!

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8–10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 400 g chlazeného listového těsta
    • 1 litr plnotučného mléka nebo smetany na vaření
    • 100 g krupicového cukru + 1–2 lžíce navíc do šlehačky
    • 60 g kukuřičného škrobu
    • 150 ml jahodového sirupu
    • 8 žloutků
    • 80 g másla
    • 800 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Listové těsto rozrolujte nebo vyválejte na dva pláty, dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a upečte dozlatova. Nechte úplně vychladnout.

2 Mléko či smetanu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a přiveďte těsně pod bod varu. V misce smíchejte kukuřičný škrob se sirupem a trochou horkého mléka, přidejte prošlehané žloutky a ještě zhruba naběračku horkého mléka. Horké mléko v hrnci stáhněte z ohně a za stálého míchání metličkou do něj vmíchejte žloutkovo-škrobovou směs. Hrnec vraťte na oheň a za stálého šlehání zvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout a nakonec vešlehejte máslo.

3 Na dno obdélníkové koláčové formy položte jeden plát upečeného listového těsta, rozprostřete na něj krém a stěrkou uhlaďte povrch.

4 Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha a naneste ji rovnoměrně na krém. Přiklopte druhým plátem listového těsta a dejte vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne, aby se kremeš rozležel.

NĚCO NAVÍC
Na obarvení a oslazení krému můžete použít jakýkoli sirup – bezový zachová a podpoří přirozenou barvu žloutků, sirup z lesního ovoce krém ztmaví a dodá mu nafialovělou barvu, zkusit ale můžete klidně i třešňový sirup a do krému nakrájet černé třešně v sirupu, pokud je třeba máte schované ve spíži. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pohár s čokoládovou pěnou a černými třešněmi

Koláč s panna cottou a limonádovým želé

Mramorované minipavlovy

Malinové suflé

REKLAMA

Přidat komentář