Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2172 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 255 g
Tuky 95 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Meruňky a mandle, to jde báječně k sobě. V koláči jim to spolu báječně sluší. Těsto jsme připravili ze zakysané smetany, takže je nejen rychle hotové, ale především báječně šťavnaté. Abychom ještě zvýraznili aroma meruňkového koláče, přidali jsme voňavý kardamom a citronovou kůru.

Suroviny

trocha na vysypání formy
nebo mleté mandle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl
vejce 1 ks
rozpuštěné + navíc na vymazání formy
najemno nastrouhaná
kardamom 1 ČL
zralé
hnědý cukr 2 PL
na posypání
na poprášení
k podávání (není nutné)

Postup

1

Smíchejte v míse mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl.

2

V druhé míse rozšlehejte společně vejce, cukr, zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a kardamom. Vmíchejte mokré ingredience do suchých – nepřemíchejte.

3

Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy a povrch uhlaďte. Meruňky nakrájejte na klínky
a naskládejte na těsto. Posypte rovnoměrně hnědým cukrem.

4

Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 40 minut dozlatova, zkontrolujte pomocí špejle, zda je těsto upečené.

5

Nejlepší je koláč ještě vlahý, poprášený moučkovým cukrem. Pokud chcete, podávejte ke koláči ušlehanou smetanu, která jej báječně zjemní – dobrý je však i jen tak.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...