Meruňky a mandle, to jde báječně k sobě. V koláči jim to spolu báječně sluší. Těsto jsme připravili ze zakysané smetany, takže je nejen rychle hotové, ale především báječně šťavnaté. Abychom ještě zvýraznili aroma meruňkového koláče, přidali jsme voňavý kardamom a citronovou kůru.
Suroviny
Postup
Smíchejte v míse mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl.
V druhé míse rozšlehejte společně vejce, cukr, zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a kardamom. Vmíchejte mokré ingredience do suchých – nepřemíchejte.
Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy a povrch uhlaďte. Meruňky nakrájejte na klínky
a naskládejte na těsto. Posypte rovnoměrně hnědým cukrem.
Vložte do trouby rozehřáté na 170°C a pečte zhruba 40 minut dozlatova, zkontrolujte pomocí špejle, zda je těsto upečené.
Nejlepší je koláč ještě vlahý, poprášený moučkovým cukrem. Pokud chcete, podávejte ke koláči ušlehanou smetanu, která jej báječně zjemní – dobrý je však i jen tak.