Jednoduchý a nápaditý koláč z letního ovoce, který máte hotový raz dva. Podávejte vychladlý nebo ještě horký, s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C.
V pánvi vhodné do trouby zhruba o průměru 28 cm zvolna opražte plátky mandlí dozlatova. Přesypte do mističky a pánev vytřete.
Do uvolněné pánve vyskládejte meruňky řeznou stranou dolů, posypte je cukrem a nechte 10 minut stát. Pak dejte pánev na plotnu, přidejte tymián, máslo, džem a na středním plameni zahřívejte, aby se cukr rozpustil a začal karamelizovat. Nemíchejte, jen pánví občas lehce zatřeste.
Odstavte z plotny, křehké těsto rozrolujte (to kupované) nebo vyválejte na sílu zhruba 0,4 cm a plát položte na meruňky. Přečnívající okraje seřízněte a těsto lehce zahněte mezi kraje pánve a meruňky. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.
Tarte tatin vyndejte z trouby, nechte chvíli stát a překlopte na talíř tak, aby těsto bylo dole a ovoce nahoře. Posypte praženými mandlemi a moučkovým cukrem a ozdobte tymiánem.
RECEPT NAVÍC
Na křehké těsto zpracujte v robotu 220 g hladké mouky, 1 lžíci krupicového cukru a špetku soli. Přidejte 125 g studeného másla a pulzy rychle propracujte. Přidejte 1 vejce a znovu pulzy promíchejte. Těsto přesuňte na vál, krátce propracujte aby se spojilo, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.