0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

Meruňkový tarte tatin s tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2198 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 258 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý a nápaditý koláč z letního ovoce, který máte hotový raz dva. Podávejte vychladlý nebo ještě horký, s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Suroviny

mandle plátky 1 hrst
meruňky 800 g
cca 16 ks, zralé, rozpůlené a vypeckované
krupicový cukr 80 g
tymián snítky
+ na ozdobení
máslo 50 g
meruňkový džem 2 PL
křehké těsto 250 g
kupované či domácí (viz Recept navíc)
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.
 

2

V pánvi vhodné do trouby zhruba o průměru 28 cm zvolna opražte plátky mandlí dozlatova. Přesypte do mističky a pánev vytřete.

3

Do uvolněné pánve vyskládejte meruňky řeznou stranou dolů, posypte je cukrem a nechte 10 minut stát. Pak dejte pánev na plotnu, přidejte tymián, máslo, džem a na středním plameni zahřívejte, aby se cukr rozpustil a začal karamelizovat. Nemíchejte, jen pánví občas lehce zatřeste.

4

Odstavte z plotny, křehké těsto rozrolujte (to kupované) nebo vyválejte na sílu zhruba 0,4 cm a plát položte na meruňky. Přečnívající okraje seřízněte a těsto lehce zahněte mezi kraje pánve a meruňky. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.

5

Tarte tatin vyndejte z trouby, nechte chvíli stát a překlopte na talíř tak, aby těsto bylo dole a ovoce nahoře. Posypte praženými mandlemi a moučkovým cukrem a ozdobte tymiánem.

RECEPT NAVÍC
Na křehké těsto zpracujte v robotu 220 g hladké mouky, 1 lžíci krupicového cukru a špetku soli. Přidejte 125 g studeného másla a pulzy rychle propracujte. Přidejte 1 vejce a znovu pulzy promíchejte. Těsto přesuňte na vál, krátce propracujte aby se spojilo, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit