Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

Meruňkový tarte tatin s tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2198 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 258 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý a nápaditý koláč z letního ovoce, který máte hotový raz dva. Podávejte vychladlý nebo ještě horký, s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Suroviny

mandle plátky 1 hrst
cca 16 ks, zralé, rozpůlené a vypeckované
tymián snítky
+ na ozdobení
meruňkový džem 2 PL
kupované či domácí (viz Recept navíc)
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.
 

2

V pánvi vhodné do trouby zhruba o průměru 28 cm zvolna opražte plátky mandlí dozlatova. Přesypte do mističky a pánev vytřete.

3

Do uvolněné pánve vyskládejte meruňky řeznou stranou dolů, posypte je cukrem a nechte 10 minut stát. Pak dejte pánev na plotnu, přidejte tymián, máslo, džem a na středním plameni zahřívejte, aby se cukr rozpustil a začal karamelizovat. Nemíchejte, jen pánví občas lehce zatřeste.

4

Odstavte z plotny, křehké těsto rozrolujte (to kupované) nebo vyválejte na sílu zhruba 0,4 cm a plát položte na meruňky. Přečnívající okraje seřízněte a těsto lehce zahněte mezi kraje pánve a meruňky. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.

5

Tarte tatin vyndejte z trouby, nechte chvíli stát a překlopte na talíř tak, aby těsto bylo dole a ovoce nahoře. Posypte praženými mandlemi a moučkovým cukrem a ozdobte tymiánem.

RECEPT NAVÍC
Na křehké těsto zpracujte v robotu 220 g hladké mouky, 1 lžíci krupicového cukru a špetku soli. Přidejte 125 g studeného másla a pulzy rychle propracujte. Přidejte 1 vejce a znovu pulzy promíchejte. Těsto přesuňte na vál, krátce propracujte aby se spojilo, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč