0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

Meruňkový tarte tatin s tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový tarte tatin s tymiánem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2198 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 258 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý a nápaditý koláč z letního ovoce, který máte hotový raz dva. Podávejte vychladlý nebo ještě horký, s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Suroviny

mandle plátky 1 hrst
meruňky 800 g
cca 16 ks, zralé, rozpůlené a vypeckované
krupicový cukr 80 g
tymián snítky
+ na ozdobení
máslo 50 g
meruňkový džem 2 PL
křehké těsto 250 g
kupované či domácí (viz Recept navíc)
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.
 

2

V pánvi vhodné do trouby zhruba o průměru 28 cm zvolna opražte plátky mandlí dozlatova. Přesypte do mističky a pánev vytřete.

3

Do uvolněné pánve vyskládejte meruňky řeznou stranou dolů, posypte je cukrem a nechte 10 minut stát. Pak dejte pánev na plotnu, přidejte tymián, máslo, džem a na středním plameni zahřívejte, aby se cukr rozpustil a začal karamelizovat. Nemíchejte, jen pánví občas lehce zatřeste.

4

Odstavte z plotny, křehké těsto rozrolujte (to kupované) nebo vyválejte na sílu zhruba 0,4 cm a plát položte na meruňky. Přečnívající okraje seřízněte a těsto lehce zahněte mezi kraje pánve a meruňky. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova.

5

Tarte tatin vyndejte z trouby, nechte chvíli stát a překlopte na talíř tak, aby těsto bylo dole a ovoce nahoře. Posypte praženými mandlemi a moučkovým cukrem a ozdobte tymiánem.

RECEPT NAVÍC
Na křehké těsto zpracujte v robotu 220 g hladké mouky, 1 lžíci krupicového cukru a špetku soli. Přidejte 125 g studeného másla a pulzy rychle propracujte. Přidejte 1 vejce a znovu pulzy promíchejte. Těsto přesuňte na vál, krátce propracujte aby se spojilo, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč