0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč z podmáslí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5801 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 495 g
Tuky 341 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jen promíchat přísady a šoupnout pekáček do trouby. Výsledkem je luxusně nadýchaný a šťavnatý moučník. Prostě hit! 

Suroviny

máslo 175 g
hodně změklé + na vymazání
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
mandle 150 g
mleté
třtinový cukr 200 g
podmáslí 150 ml
vejce 3 ks
prošlehaná
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
meruňky 8 ks
zralé, přepůlené a odpeckované nebo 1 - 2 meruňkové kompoty (à 400 g)
med 2 PL
tekutý
mandle plátky 50 g
Na krém
smetana ke šlehání 150 ml
jogurt řeckého typu 150 ml
med 4 PL
tekutý

1 Troubu předehřejte na 180°C/160°C. Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu o rozměrech 30 x 23 x 5 cm a vyložte ji pečicím papírem.

2 Promíchejte všechny suché přísady v robotu. Přidejte máslo, podmáslí, vejce, vanilku a citronovou kůru a několika pulzy znovu promíchejte. Přendejte do pečicí formy, uhlaďte a navrch úhledně rozložte meruňky. Pokapejte medem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 40–45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 20 minut chladnout.

3Mezitím ušlehejte smetanu s jogurtem a medem, až směs zhoustne. Koláč nakrájejte a podávejte s kopečkem ochucené smetany. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit