Meruňkový koláč z podmáslí

Meruňkový koláč z podmáslí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (34)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5801 kcal
Bílkoviny 136 g
Cukr 495 g
Tuky 341 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Stačí jen promíchat přísady a šoupnout pekáček do trouby. Výsledkem je luxusně nadýchaný a šťavnatý moučník. Prostě hit! 

Suroviny

máslo 175 g
hodně změklé, plus na vymazání
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
mandle 150 g
mleté
třtinový cukr 200 g
podmáslí 150 ml
vejce 3 ks
prošlehaná
vanilkový extrakt 1 ČL
strouhaná kůra z citronu
meruňky 8 ks
přepůlené a odpeckované nebo 1 - 2 meruňkové kompoty
med 2 PL
tekutý
mandle plátky 50 g
Na krém
smetana ke šlehání 150 ml
jogurt řeckého typu 150 ml
med 4 PL
tekutý

1 Troubu předehřejte na 180°C/160°C. Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu o rozměrech 30x23x5cm a vyložte ji pečicím papírem. Promíchejte všechny suché přísady v robotu. Přidejte máslo, podmáslí, vejce, vanilku a citronovou kůru a několika pulzy znovu promíchejte. Přendejte do pečicí formy, uhlaďte a navrch úhledně rozložte meruňky. Pokapejte medem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 40–45 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 20 minut chladnout.

Mezitím ušlehejte smetanu s jogurtem a medem, až směs zhoustne. Koláč nakrájejte a podávejte s kopečkem ochucené smetany. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit