Supersnadný hrnkový meruňkový koláč

Supersnadný hrnkový meruňkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3942 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 768 g
Tuky 38 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší koláč, jaký si umíte představit. Upečete jej bez vážení!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 3 hrnky
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
krupicový cukr 1 hrnek
máslo 1 kostka
250 g + na formu
vejce 2 ks
1–2 podle potřeby
mléko 1 hrnek
meruňky 1.25 kg
vypeckované

1 Troubu předehřejte na 170°C. Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou. Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.

2 Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 30 cm. Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky (lze udělat na plech i jen jednu vrstvu těsta a jednu ovoce). Posypte drobenkou a dejte péct na zhruba 30–40 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
     
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
     
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
     
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit