0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 460
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3942 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 768 g
Tuky 38 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší koláč, jaký si umíte představit. Upečete supersnadný hrnkový meruňkový koláč bez vážení!

 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 3 hrnky
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
krupicový cukr 1 hrnek
máslo 1 kostka
250 g + na formu
vejce 2 ks
1–2 podle potřeby
mléko 1 hrnek
meruňky 1,25 kg
vypeckované

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C.

2

Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou.

3

Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.

4

Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 30 cm.

5

Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky (lze udělat na plech i jen jednu vrstvu těsta a jednu ovoce).

6

Posypte drobenkou a dejte péct na zhruba 30–40 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín