Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Supersnadný hrnkový meruňkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 589
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3942 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 768 g
Tuky 38 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrníčkový koláč s meruňkami je nejjednodušší koláč, jaký si jen umíte představit. Recept je bez vážení, k odměření surovin vám stačí obyčejný hrnek o objemu 250 ml. Supersnadný hrnkový meruňkový koláč s drobenkou budete péct celé léto. Recept ovšem můžete obměnit a použít jiné ovoce podle dostupnosti a sezony. 

 

Suroviny

+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 1 kostka
250 g + na vymazání formy
vejce 2 ks
1–2 podle potřeby
mléko 1 hrnek
meruňky 1,25 kg
vypeckované

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. Kulatou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte  polohrubou moukou.

2

Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou.

3

Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.

4

Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky.

5

Posypte drobenkou a pečte zhruba 30–40 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Koláč lze upéct i v hranatém plechu. V tom případě nestřídejte vrstvy, ale vlijte do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu všechno těsto naráz, rozprostřete rovnoměrně až k okrajům a nahoru rozložte jednu vrstvu ovoce. Posypte drobenkou a pečte dozlatova. Doba pečení bude kratší, koláč proto dobře hlídejte. 

CO DO ZÁKLADNÍ DROBENKY A JAK JI VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový.
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s nožovým nástavcem nebo do sekáčku a promixujte. 
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...