Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Supersnadný hrnkový meruňkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 500
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3942 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 768 g
Tuky 38 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrníčkový koláč s meruňkami je nejjednodušší koláč, jaký si jen umíte představit. Recept je bez vážení, k odměření surovin vám stačí obyčejný hrnek o objemu 250 ml. Supersnadný hrnkový meruňkový koláč s drobenkou budete péct celé léto. Recept ovšem můžete obměnit a použít jiné ovoce podle dostupnosti a sezony. 

 

Suroviny

+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 1 kostka
250 g + na vymazání formy
vejce 2 ks
1–2 podle potřeby
mléko 1 hrnek
meruňky 1,25 kg
vypeckované

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. Kulatou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte  polohrubou moukou.

2

Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou.

3

Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.

4

Polovinu těsta vlijte do připravené formy. Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky.

5

Posypte drobenkou a pečte zhruba 30–40 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Koláč lze upéct i v hranatém plechu. V tom případě nestřídejte vrstvy, ale vlijte do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu všechno těsto naráz, rozprostřete rovnoměrně až k okrajům a nahoru rozložte jednu vrstvu ovoce. Posypte drobenkou a pečte dozlatova. Doba pečení bude kratší, koláč proto dobře hlídejte. 

CO DO ZÁKLADNÍ DROBENKY A JAK JI VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový.
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s nožovým nástavcem nebo do sekáčku a promixujte. 
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč