Suroviny
Postup
Vypeckované a očištěné meruňky (nebo vypeckované a oloupané broskve) nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu.
Do ovoce přidáme 3 stejné dílky z půlky vanilkového lusku a 4 polévkové lžíce rumu, a zamícháme.
Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme.
Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Vyjmeme vanilku.
Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly kousky a nebo
Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové a dobře promícháme.
Broskve mají pomalejší želírovací prosec, takže je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku.
Pokud je džem řídký, přidáme druhou lžičku kyseliny citronové.
Hrnec odstavíme a horký džem plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml), do každé skleničky vložíme jeden kousek vanilky.
Ihned po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Vzhledem k pomalejšímu želírování broskví skleničky po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali.
Foto: Pixabay.com