0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový (nebo broskvový) džem s vanilkou a rumem

Meruňkový (nebo broskvový) džem s vanilkou a rumem

Hodnocení receptu
3.9/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2332 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 467 g
Tuky 6 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

nebo broskve
krupicový cukr 350 g
Gelfix 1 bal
kyselina citronová 1 ČL
u broskví 2 ČL
vanilkový lusk ½ ks
rozdlený na 3 kousky
rum 4 PL

Postup

1

Vypeckované a očištěné meruňky (nebo vypeckované a oloupané broskve) nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu.

2

Do ovoce přidáme 3 stejné dílky z půlky vanilkového lusku a 4 polévkové lžíce rumu, a zamícháme.

3

Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme.

4

Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.

5

Vyjmeme vanilku.

Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly kousky a nebo

6
necháme kousky, tak jak jsou.
7

Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové a dobře promícháme.

8

Broskve mají pomalejší želírovací prosec, takže je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku.

9

Pokud je džem řídký, přidáme druhou lžičku kyseliny citronové.

10

Hrnec odstavíme a horký džem plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml), do každé skleničky vložíme jeden kousek vanilky.

11

Ihned po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Vzhledem k pomalejšímu želírování broskví skleničky po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali.

Foto: Pixabay.com

Autor: katrinka

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...