Pozor, takle kombinace cibulády a opečené slaniny je prudce návyková!
Suroviny
Postup
V širokém litinovém kastrolu na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova.
Vyberte ji děrovanou sběračkou a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijte všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání).
Do hrnce vsypte cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékejte 6 minut dosklovita.
Přidejte zbylé přísady a ztlumte oheň. Zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte 2 minuty. Pak vmíchejte odloženou slaninu.
Odklopené zahřívejte 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180°C.)
Přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.
NĚCO NAVÍC
Nejlepší chuť udělá kvalitní uzený bok nebo masitá slanina připravená klasickým způsobem, nejdřív nasolená a pak pomalu uzená studeným kouřem.
KAM S NÍM
- Blesková večeře: Uvařte těstoviny, halušky nebo gnocchi, sceďte je a smíchejte se slaninovým džemem podle chuti. Můžete doplnit sýrem a/nebo mladými špenátovými lístky či polníčkem.
- Rychlojednohubky: Na na- krájené pečivo či na kanapky dejte kousek sýra brie a doplň- te troškou slaninového džemu.
Komentáře
Pavla Pěničková
25.10.2016 09:03
Dobrý den, dal by se džem
Dobrý den, dal by se džem zavařit?
Martina Zajícová
25.10.2016 11:56
Dobrý den, pravdědopobně ano,
Dobrý den, pravdědopobně ano, ale pak by se nejspíš musel zavařovat hodně dlouho, stejně jako jiné výrobky z masa. Připravený podle receptu ale vydrží měsíc v chladu nebo půl roku v mrazáku (samozřejmě v nádobě vhodné do mrazáku, nikoli ve sklenici).
Lenka Mikynová
15.03.2021 00:30
Udělala jsem poprvé a je
Udělala jsem poprvé a je luxusní! Dávala jsem kokosový cukr a čekankový sirup kvůli cukrovce, gramáž a objem jsem zachovala. Určitě dám ale příště méně, na mě je to moc sladké. Místo bourbonu jsem dala španělského Carlose I., což byla myslím dobrá volba, chuť rozhodně obohacuje!