Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaninový džem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 75
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 6 skleniček po 200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4326 kcal
Bílkoviny 370 g
Sacharidy 340 g
Tuky 131 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor, takle kombinace cibulády a opečené slaniny je prudce návyková! Slaninový džem si vychutnejte namazaný na pečivu, nebo ho zamíchejte do uvařených těstovin, halušek, noků. Je to velmi chutná a výrazná pomazánka, která si také rozumí s plísňovými sýry.

Související recepty

Suroviny

slanina 1,3 kg
nebo uzený bok, nakrájený na tenké plátky a pak na nudličky
na tenké plátky
česnek 8 stroužků
nakrájený nadrobno
jablečný ocet 250 ml
třtinový cukr 200 g
bourbon 100 ml
káva 375 ml
silná černá
pepř 1 ČL
zarovnaná

Postup

1

V širokém litinovém kastrolu na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova.

2

Vyberte ji děrovanou sběračkou a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijte všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání).

3

Do hrnce vsypte cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékejte 6 minut dosklovita.

4

Přidejte zbylé přísady a ztlumte oheň. Zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte 2 minuty. Pak vmíchejte odloženou slaninu.

5

Odklopené zahřívejte 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180 °C.)

6

Přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.  

    NĚCO NAVÍC
    Nejlepší chuť udělá kvalitní uzený bok nebo masitá slanina připravená klasickým způsobem, nejdřív nasolená a pak pomalu uzená studeným kouřem. 

    KAM S NÍM

    • Blesková večeře: Uvařte těstoviny, halušky nebo gnocchi, sceďte je a smíchejte se slaninovým džemem podle chuti. Můžete doplnit sýrem a/nebo mladými špenátovými lístky či polníčkem.
    • Rychlojednohubky: Na nakrájené pečivo či na kanapky dejte kousek sýra brie a doplňte troškou slaninového džemu. 

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2015/2

    Komentáře

    15.03.2021 00:30

    Udělala jsem poprvé a je luxusní! Dávala jsem kokosový cukr a čekankový sirup kvůli cukrovce, gramáž a objem jsem zachovala. Určitě dám ale příště méně, na mě je to moc sladké. Místo bourbonu jsem dala španělského Carlose I., což byla myslím dobrá volba, chuť rozhodně obohacuje!

    25.10.2016 09:03

    Dobrý den, dal by se džem zavařit?

    25.10.2016 11:56

    Dobrý den, pravdědopobně ano, ale pak by se nejspíš musel zavařovat hodně dlouho, stejně jako jiné výrobky z masa. Připravený podle receptu ale vydrží měsíc v chladu nebo půl roku v mrazáku (samozřejmě v nádobě vhodné do mrazáku, nikoli ve sklenici).

    Apetit magazín

    KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
    • Kvízy

    KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

    Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
    AD
    Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
    • Zajímavosti

    Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

    Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...