Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 55
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 6 skleniček po 200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2659 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 537 g
Tuky 1 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor, takle kombinace cibulády a opečené slaniny je prudce návyková!

Suroviny

1,3 kg
uzený bok nakrájený na tenké plátky a pak na nudličky
na tenké plátky
česnek 8
nakrájený nadrobno
jablečný ocet 250 ml
třtinový cukr 200 g
bourbon 100 ml
375 ml
černá káva silná
pepř 1 PL

Postup

1

V širokém litinovém kastrolu na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova.

2

Vyberte ji děrovanou sběračkou a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijte všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání).

3

Do hrnce vsypte cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékejte 6 minut dosklovita.

4

Přidejte zbylé přísady a ztlumte oheň. Zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte 2 minuty. Pak vmíchejte odloženou slaninu.

5

Odklopené zahřívejte 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180°C.)

6

Přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.  

NĚCO NAVÍC
Nejlepší chuť udělá kvalitní uzený bok nebo masitá slanina připravená klasickým způsobem, nejdřív nasolená a pak pomalu uzená studeným kouřem. 

KAM S NÍM

  • Blesková večeře: Uvařte těstoviny, halušky nebo gnocchi, sceďte je a smíchejte se slaninovým džemem podle chuti. Můžete doplnit sýrem a/nebo mladými špenátovými lístky či polníčkem.
  • Rychlojednohubky: Na na- krájené pečivo či na kanapky dejte kousek sýra brie a doplň- te troškou slaninového džemu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Komentáře

Pavla Pěničková

Dobrý den, dal by se džem zavařit?

Martina Zajícová

Dobrý den, pravdědopobně ano, ale pak by se nejspíš musel zavařovat hodně dlouho, stejně jako jiné výrobky z masa. Připravený podle receptu ale vydrží měsíc v chladu nebo půl roku v mrazáku (samozřejmě v nádobě vhodné do mrazáku, nikoli ve sklenici).

Lenka Mikynová

Udělala jsem poprvé a je luxusní! Dávala jsem kokosový cukr a čekankový sirup kvůli cukrovce, gramáž a objem jsem zachovala. Určitě dám ale příště méně, na mě je to moc sladké. Místo bourbonu jsem dala španělského Carlose I., což byla myslím dobrá volba, chuť rozhodně obohacuje!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
499 Kč
334 Kč