Slaninový džem

Slaninový džem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2659 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 537 g
Tuky 1 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pozor, takle kombinace cibulády a opečené slaniny je prudce návyková!

Suroviny

1.3 kg
uzený bok nakrájený na tenké plátky a pak na nudličky
cibule 4 ks
na tenké plátky
česnek 8
nakrájený nadrobno
jablečný ocet 250 ml
třtinový cukr 200 g
javorový sirup 125 ml
bourbon 100 ml
375 ml
černá káva silná
pepř 1 PL

1 V širokém litinovém kastrolu na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova. Vyberte ji děrovanou sběračkou a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijte všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání).

2 Do hrnce vsypte cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékejte 6 minut dosklovita. Přidejte zbylé přísady a ztlumte oheň. Zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte 2 minuty. Pak vmíchejte odloženou slaninu. Odklopené zahřívejte 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180°C.)

3 Přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.  

NĚCO NAVÍC
Nejlepší chuť udělá kvalitní uzený bok nebo masitá slanina připravená klasickým způsobem, nejdřív nasolená a pak pomalu uzená studeným kouřem. 

KAM S NÍM

  • Blesková večeře: Uvařte těstoviny, halušky nebo gnocchi, sceďte je a smíchejte se slaninovým džemem podle chuti. Můžete doplnit sýrem a/nebo mladými špenátovými lístky či polníčkem.
  • Rychlojednohubky: Na na- krájené pečivo či na kanapky dejte kousek sýra brie a doplň- te troškou slaninového džemu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit