V Mexiku tento bezé dort najdete pod názvem mostachón a připravuje se z různého ovoce, nejoblíbenější jsou právě jahody. Tradičně se do něj přidávají vlašské ořechy, my jsme dali přednost jemnějším lískovým oříškům.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Oříšky rozprostřete na malý plech, vložte do trouby a pražte nasucho zhruba 8 minut dozlatova. Vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Teplotu v troubě snižte na 160°C. Bílky, špetku soli a vinný kámen vložte do mísy od robotu nebo jiné vhodné nádoby a šlehejte na pomalé otáčky 2–3 minuty. Jakmile bílky trochu napění, zvyšte otáčky na střední. Až se ve sněhu vytvoří měkké špičky, nepřestávejte šlehat a začněte po lžících přisypávat cukr. Nakonec vyšlehejte do pevného lesklého sněhu – když otočíte mísu vzhůru nohama, zůstane sníh v míse jako přibitý.
Rozdrťte oříšky nahrubo – lze i několika pulzy ve food processoru, jen dejte pozor, abyste neumleli oříšky na hladkou moučku, cílem je hrubší drť, v níž mohou být sem tam kousky. Také sušenky nadrťte rukama nahrubo. Oříškovou a sušenkovou drť vmíchejte jemně stěrkou do sněhu, abyste z hmoty nevyhnali vzduch.
Dno i boky dvou dortových forem o průměru 18–20 cm navlhčete vodou a vyložte pečicím papírem. Hmotu do obou forem rovnoměrně rozdělte, uhlaďte povrch. Pak vložte do trouby a pečte přibližně 35–40 minut, těsto zezlátne a trochu se ve středu propadne. Vyjměte z trouby, položte na mřížku a nechte ve formě úplně vychladnout.
Na krém vyšlehejte smetanu do měkkých špiček. Pak po lžičkách přidávejte a opatrně zašlehávejte čerstvý smetanový sýr. Vsypte prosátý cukr, přidejte vanilkový extrakt a zlehka vmíchejte.
Sestavte dort. Korpusy vyjměte z forem a sloupněte z nich pečicí papír. Na servírovací talíř postavte první korpus, potřete polovinou připraveného krému a poklaďte jahodami nakrájenými na plátky. Přiklopte druhým korpusem a navrch nandejte zbytek krému a naaranžujte zbývající jahody – ideálně zaplňte prohlubeň, která vznikla při pečení. Dort můžete nechat chvíli proležet, ale nejchutnější je týž den, později příliš zvlhne a změkne.
NĚCO NAVÍC
Vinný kámen slouží ke stabilizaci bílků při šlehání. K sehnání je v cukrářských obchodech a při troše štěstí i v prodejnách se zdravou výživou.