Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mexický jahodový dort
Mexický jahodový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mexický jahodový dort

4.9/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort o průměru 18–20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4515 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 455 g
Tuky 235 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Mexiku tento bezé dort najdete pod názvem mostachón a připravuje se z různého ovoce, nejoblíbenější jsou právě jahody. Tradičně se do něj přidávají vlašské ořechy, my jsme dali přednost jemnějším lískovým oříškům.

Suroviny

lískové oříšky 100 g
loupané (blanšírované)
sůl 1 špetka
vinný kámen 1 ČL
viz Něco navíc
sušenky 70 g
např. Club
Na náplň
prosátý, nebo podle chuti
vanilkový extrakt 1 ČL
jahody 800 g
část odstopkovaných a nakrájených na plátky, část na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Oříšky rozprostřete na malý plech, vložte do trouby a pražte nasucho zhruba 8 minut dozlatova. Vyndejte a nechte zcela vychladnout.

2

Teplotu v troubě snižte na 160°C. Bílky, špetku soli a vinný kámen vložte do mísy od robotu nebo jiné vhodné nádoby a šlehejte na pomalé otáčky 2–3 minuty. Jakmile bílky trochu napění, zvyšte otáčky na střední. Až se ve sněhu vytvoří měkké špičky, nepřestávejte šlehat a začněte po lžících přisypávat cukr. Nakonec vyšlehejte do pevného lesklého sněhu – když otočíte mísu vzhůru nohama, zůstane sníh v míse jako přibitý.

3

Rozdrťte oříšky nahrubo – lze i několika pulzy ve food processoru, jen dejte pozor, abyste neumleli oříšky na hladkou moučku, cílem je hrubší drť, v níž mohou být sem tam kousky. Také sušenky nadrťte rukama nahrubo. Oříškovou a sušenkovou drť vmíchejte jemně stěrkou do sněhu, abyste z hmoty nevyhnali vzduch.

4

Dno i boky dvou dortových forem o průměru 18–20 cm navlhčete vodou a vyložte pečicím papírem. Hmotu do obou forem rovnoměrně rozdělte, uhlaďte povrch. Pak vložte do trouby a pečte přibližně 35–40 minut, těsto zezlátne a trochu se ve středu propadne. Vyjměte z trouby, položte na mřížku a nechte ve formě úplně vychladnout.

5

Na krém vyšlehejte smetanu do měkkých špiček. Pak po lžičkách přidávejte a opatrně zašlehávejte čerstvý smetanový sýr. Vsypte prosátý cukr, přidejte vanilkový extrakt a zlehka vmíchejte.

6

Sestavte dort. Korpusy vyjměte z forem a sloupněte z nich pečicí papír. Na servírovací talíř postavte první korpus, potřete polovinou připraveného krému a poklaďte jahodami nakrájenými na plátky. Přiklopte druhým korpusem a navrch nandejte zbytek krému a naaranžujte zbývající jahody – ideálně zaplňte prohlubeň, která vznikla při pečení. Dort můžete nechat chvíli proležet, ale nejchutnější je týž den, později příliš zvlhne a změkne.

NĚCO NAVÍC
Vinný kámen slouží ke stabilizaci bílků při šlehání. K sehnání je v cukrářských obchodech a při troše štěstí i v prodejnách se zdravou výživou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...