V Mexiku tento bezé dort najdete pod názvem mostachón a připravuje se z různého ovoce, nejoblíbenější jsou právě jahody. Tradičně se do něj přidávají vlašské ořechy, my jsme dali přednost jemnějším lískovým oříškům. Teď si můžete mexický jahodový dort upéct také.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na malý plech, vložte do trouby a pražte nasucho zhruba 8 minut dozlatova. Vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Teplotu v troubě snižte na 160 °C. Bílky, špetku soli a vinný kámen vložte do mísy od robotu nebo jiné vhodné nádoby a šlehejte na pomalé otáčky 2–3 minuty. Jakmile bílky trochu napění, zvyšte otáčky na střední. Až se ve sněhu vytvoří měkké špičky, nepřestávejte šlehat a začněte po lžících přisypávat cukr. Nakonec vyšlehejte do pevného lesklého sněhu – když otočíte mísu vzhůru nohama, zůstane sníh v míse jako přibitý.
Rozdrťte oříšky nahrubo – lze i několika pulzy ve food processoru, jen dejte pozor, abyste neumleli oříšky na hladkou moučku, cílem je hrubší drť, v níž mohou být sem tam kousky. Také sušenky nadrťte rukama nahrubo. Oříškovou a sušenkovou drť vmíchejte jemně stěrkou do sněhu, abyste z hmoty nevyhnali vzduch.
Dno i boky dvou dortových forem o průměru 18–20 cm navlhčete vodou a vyložte pečicím papírem. Hmotu do obou forem rovnoměrně rozdělte, uhlaďte povrch. Pak vložte do trouby a pečte přibližně 35–40 minut, těsto zezlátne a trochu se ve středu propadne. Vyjměte z trouby, položte na mřížku a nechte ve formě úplně vychladnout.
Na krém vyšlehejte smetanu do měkkých špiček. Pak po lžičkách přidávejte a opatrně zašlehávejte čerstvý smetanový sýr. Vsypte prosátý cukr, přidejte vanilkový extrakt a zlehka vmíchejte.
Sestavte dort. Korpusy vyjměte z forem a sloupněte z nich pečicí papír. Na servírovací talíř postavte první korpus, potřete polovinou připraveného krému a poklaďte jahodami nakrájenými na plátky. Přiklopte druhým korpusem a navrch nandejte zbytek krému a naaranžujte zbývající jahody – ideálně zaplňte prohlubeň, která vznikla při pečení. Dort můžete nechat chvíli proležet, ale nejchutnější je týž den, později příliš zvlhne a změkne.
NĚCO NAVÍC
Vinný kámen slouží ke stabilizaci bílků při šlehání. K sehnání je v cukrářských obchodech a při troše štěstí i v prodejnách se zdravou výživou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )