0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanové řezy Karpatka
ZDROJ: StockFood / Moje Gotowanie
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 271 g
Tuky 486 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento sametový smetanový dezert jsme si vypůjčili od našich sousedů z Polska. Zatímco u nás je znám jako mraky, v Polsku je znám jako karpatka a těší se ohromné oblibě. Dnes už ovšem získává slávu i na naší straně hranice.

Suroviny

voda 200 ml
máslo 375 g
mouka pšeničná hladká 215 g
vejce 6 ks
sůl 3 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
škrob 45 g
kukuřičný
krupicový cukr 60 g
mléko 600 ml
žloutek 3 ks
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Připravte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu vodu a 125 g másla. Za stálého míchání naráz vsypte 170 g hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Dále důkladně míchejte, dokud těsto není jednotné a neodlepuje se od stěn hrnce. Sundejte ho z ohně. Když vychladne, přidávejte jedno vejce po druhém. Vždy počkejte než je to předchozí dobře zapracované. Těsto rozdělte na poloviny. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozetřete polovinu těsta. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut.

2

Připravte krém. Asi 300 ml mléka svařte s cukrem. Ve zbylém mléce rozmíchejte zbytek mouky, škrob a žloutky. Směs za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do vroucího sladkého mléka. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj zašlehejte zbývající změklé máslo. 

 
3

Na spodní vrstvu těsta navrstvěte pudinkový krém, navrch položte druhou část těsta, lehce přitlačte a posypte moučkovým cukrem.

Foto / Zdroj: StockFood / Moje Gotowanie

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč