Recept na tento sametový smetanový dezert jsme si vypůjčili od našich sousedů z Polska. Zatímco u nás je znám jako mraky, v Polsku je znám jako karpatka a těší se ohromné oblibě. Dnes už ovšem získává slávu i na naší straně hranice.
Suroviny
Postup
Připravte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu vodu a 125 g másla. Za stálého míchání naráz vsypte 170 g hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Dále důkladně míchejte, dokud těsto není jednotné a neodlepuje se od stěn hrnce. Sundejte ho z ohně. Když vychladne, přidávejte jedno vejce po druhém. Vždy počkejte než je to předchozí dobře zapracované. Těsto rozdělte na poloviny. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozetřete polovinu těsta. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut.
Připravte krém. Asi 300 ml mléka svařte s cukrem. Ve zbylém mléce rozmíchejte zbytek mouky, škrob a žloutky. Směs za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do vroucího sladkého mléka. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj zašlehejte zbývající změklé máslo.
Na spodní vrstvu těsta navrstvěte pudinkový krém, navrch položte druhou část těsta, lehce přitlačte a posypte moučkovým cukrem.
Foto / Zdroj: StockFood / Moje Gotowanie
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )
- Řezy na plech, které strčí do kapsy každý dort: Zkuste krtkův dort, Bounty a další(11 receptů )