Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanové řezy Karpatka
ZDROJ: StockFood / Moje Gotowanie
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 271 g
Tuky 486 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento sametový smetanový dezert jsme si vypůjčili od našich sousedů z Polska. Zatímco u nás je znám jako mraky, v Polsku je znám jako karpatka a těší se ohromné oblibě. Dnes už ovšem získává slávu i na naší straně hranice.

Suroviny

voda 200 ml
máslo 375 g
vejce 6 ks
sůl 3 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
škrob 45 g
kukuřičný
mléko 600 ml
na posypání

Postup

1

Připravte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu vodu a 125 g másla. Za stálého míchání naráz vsypte 170 g hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Dále důkladně míchejte, dokud těsto není jednotné a neodlepuje se od stěn hrnce. Sundejte ho z ohně. Když vychladne, přidávejte jedno vejce po druhém. Vždy počkejte než je to předchozí dobře zapracované. Těsto rozdělte na poloviny. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozetřete polovinu těsta. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut.

2

Připravte krém. Asi 300 ml mléka svařte s cukrem. Ve zbylém mléce rozmíchejte zbytek mouky, škrob a žloutky. Směs za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do vroucího sladkého mléka. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj zašlehejte zbývající změklé máslo. 

 
3

Na spodní vrstvu těsta navrstvěte pudinkový krém, navrch položte druhou část těsta, lehce přitlačte a posypte moučkovým cukrem.

Foto / Zdroj: StockFood / Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč