Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanové řezy Karpatka
ZDROJ: StockFood / Moje Gotowanie
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 43
Do hodiny Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 271 g
Tuky 486 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento sametový smetanový dezert jsme si vypůjčili od našich sousedů z Polska. Zatímco u nás je znám jako mraky, v Polsku je znám jako karpatka a těší se ohromné oblibě. Dnes už ovšem získává slávu i na naší straně hranice.

Související recepty

Suroviny

voda 200 ml
máslo 375 g
vejce 6 ks
sůl 3 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
škrob 45 g
kukuřičný
mléko 600 ml
na posypání

Postup

1

Připravte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu vodu a 125 g másla. Za stálého míchání naráz vsypte 170 g hladké mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Dále důkladně míchejte, dokud těsto není jednotné a neodlepuje se od stěn hrnce. Sundejte ho z ohně. Když vychladne, přidávejte jedno vejce po druhém. Vždy počkejte než je to předchozí dobře zapracované. Těsto rozdělte na poloviny. Dva plechy vyložte pečicím papírem a na každý rozetřete polovinu těsta. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 15–20 minut.

2

Připravte krém. Asi 300 ml mléka svařte s cukrem. Ve zbylém mléce rozmíchejte zbytek mouky, škrob a žloutky. Směs za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do vroucího sladkého mléka. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj zašlehejte zbývající změklé máslo. 

 
3

Na spodní vrstvu těsta navrstvěte pudinkový krém, navrch položte druhou část těsta, lehce přitlačte a posypte moučkovým cukrem.

Foto / Zdroj: StockFood / Moje Gotowanie

 

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...