Bílý mák je u nás pořád ještě trochu rarita. Je méně chuťově výrazný než modrý, přesto jej například v Indii používají jako koření. Mrkvovou polévku pozvedne na zcela novou úroveň.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje. Vsypte cibuli, přiklopte a na mírném ohni duste do změknutí, cca 5 minut, občas promíchejte. Vlijte vývar, vsypte mrkev, na silném ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte 30 minut.
Mezitím v rendlíku na silnějším ohni rozehřejte zbývající olej. Vsypte cibulky, mrkev na ozdobení a mák. Opékejte a míchejte, až cibulky změknou, cca 1 minutu.
Pak změklou mrkev i s vývarem rozmixujte dohladka a vlijte do čistého rendlíku. Vmíchejte smetanu dle chuti a prohřejte na mírném ohni. Polévku osolte a opepřete a rozdělte do misek. Podávejte ozdobené směsí z rendlíku.
NĚCO NAVÍC
Polévku můžete posypat i nastrouhaným čedarem a/nebo nasekanou hladkolistou petrželkou. Anebo k ní přikusujte čedarové sušenky.