Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvová polévka s bílým mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1484 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 105 g
Tuky 93 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bílý mák je u nás pořád ještě trochu rarita. Je méně chuťově výrazný než modrý, přesto jej například v Indii používají jako koření. Mrkvovou polévku pozvedne na zcela novou úroveň.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nahrubo
vývar zeleninový 1 l
mrkev 500 g
nakrájené na cca 1cm kolečka + 1 mrkev na ozdobení, na nudličky
jarní cibulka 3 ks
na šikmá kolečka
mák bílý 2 PL
lze nahradit modrým
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje. Vsypte cibuli, přiklopte a na mírném ohni duste do změknutí, cca 5 minut, občas promíchejte. Vlijte vývar, vsypte mrkev, na silném ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte 30 minut. 

2

Mezitím v rendlíku na silnějším ohni rozehřejte zbývající olej. Vsypte cibulky, mrkev na ozdobení a mák. Opékejte a míchejte, až cibulky změknou, cca 1 minutu.

3

Pak změklou mrkev i s vývarem rozmixujte dohladka a vlijte do čistého rendlíku. Vmíchejte smetanu dle chuti a prohřejte na mírném ohni. Polévku osolte a opepřete a rozdělte do misek. Podávejte ozdobené směsí z rendlíku.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete posypat i nastrouhaným čedarem a/nebo nasekanou hladkolistou petrželkou. Anebo k ní přikusujte čedarové sušenky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín