Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvová polévka s bílým mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1484 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 105 g
Tuky 93 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bílý mák je u nás pořád ještě trochu rarita. Je méně chuťově výrazný než modrý, přesto jej například v Indii používají jako koření. Mrkvovou polévku pozvedne na zcela novou úroveň.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nahrubo
vývar zeleninový 1 l
mrkev 500 g
nakrájené na cca 1cm kolečka + 1 mrkev na ozdobení, na nudličky
jarní cibulka 3 ks
na šikmá kolečka
mák bílý 2 PL
lze nahradit modrým
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje. Vsypte cibuli, přiklopte a na mírném ohni duste do změknutí, cca 5 minut, občas promíchejte. Vlijte vývar, vsypte mrkev, na silném ohni přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklopte a zvolna vařte 30 minut. 

2

Mezitím v rendlíku na silnějším ohni rozehřejte zbývající olej. Vsypte cibulky, mrkev na ozdobení a mák. Opékejte a míchejte, až cibulky změknou, cca 1 minutu.

3

Pak změklou mrkev i s vývarem rozmixujte dohladka a vlijte do čistého rendlíku. Vmíchejte smetanu dle chuti a prohřejte na mírném ohni. Polévku osolte a opepřete a rozdělte do misek. Podávejte ozdobené směsí z rendlíku.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete posypat i nastrouhaným čedarem a/nebo nasekanou hladkolistou petrželkou. Anebo k ní přikusujte čedarové sušenky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč