Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
nebo jedlá soda
máslo 90 g
vejce 2 ks
větší
voda 250 ml
např- mléko, jogurt, podmáslí, atd.
cukr 50 g

Vždy nejdříve zpracujte suchou a mokrou směs zvlášť a pak je spojte. Tento základní recept pak můžete dochucovat, jak chcete. Přidejte čerstvé či sušené ovoce, čokoládu či ořechy. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády (pak ale nezapomeňte ubrat cukru).

JAK UPÉCT DOKONALÉ MUFFINY

Už jste si vybrali recept? Máme pro vás také několik tipů pro dokonalý výsledek.

MŘÍŽKU NA PEČENÍ umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.

FORMIČKY NA MUFFINY vymažte tukem (i kdyby výrobce tvrdil, že to není potřeba) či vyložte papírovými košíčky. Formičky/košíčky plňte těstem do tří čtvrtin.

POZOR NA SPRÁVNOU TEPLOTU – máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.

SMĚSI (moučnou suchou a ,mokrou‘) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří. Při šlehání si vystačíte s ruční metlou, není-li uvedeno jinak.

PO VYNDÁNÍ z trouby nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.

MUFFINY je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí asi na měsíc zamrazit.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit