Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Madame Pompadour
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Madame Pompadour

3/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Na 10-12 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9377 kcal
Bílkoviny 298 g
Sacharidy 479 g
Tuky 674 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zuzana Vránová z Prahy nám o tomhle poctivém dortu napsala, že se jí připomněl ve chvíli, kdy četla náš recept na dezert Pavlova. Množstvím žloutků tvoří jeho dokonalý protipól.

Související recepty

Suroviny

sůl špetka
mandle 150 g
mleté, část může být neloupaná a jen drcená
dřeň
škrob 50 g
kukuřičný
máslo 250 g
mandle plátky 50 g
opražené
Na vymazání a vysypání
mouka pšeničná hrubá

Postup

1

Dno otevírací formy o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Šest žloutků vyšlehejte se 2 lžícemi horké vody a 90 g cukru do krému. Pomalu vmíchejte mandle a mouku. Bílky vyšlehejte dotuha s 30 g cukru a špetkou soli a opatrně je zapracujte do těsta. Těsto nandejte do formy a pečte na druhé mřížce odspodu 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pak ho nadvakrát prokrojte.

2

Většinu mléka svařte s vanilkou, ve zbývajícím rozmíchejte škrob, přimíchejte ho do mléka s vanilkou, přiveďte k varu a pak nechte zchladnout. Pět žloutků rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem a prošlehejte se zchladlým mlékem, pokud směs moc zhoustne, protřete ji přes sítko. Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj pomalu vmíchejte vanilkový krém.

3

Dvě placky z korpusu potřete krémem (každou cca čtvrtinou) a naskládejte je na sebe. Zbylým krémem potřete celý dort a posypte orestovanými mandlovými lupínky. Dejte do chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín