Zuzana Vránová z Prahy nám o tomhle poctivém dortu napsala, že se jí připomněl ve chvíli, kdy četla náš recept na dezert Pavlova. Množstvím žloutků tvoří jeho dokonalý protipól.
Suroviny
Postup
Dno otevírací formy o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Šest žloutků vyšlehejte se 2 lžícemi horké vody a 90 g cukru do krému. Pomalu vmíchejte mandle a mouku. Bílky vyšlehejte dotuha s 30 g cukru a špetkou soli a opatrně je zapracujte do těsta. Těsto nandejte do formy a pečte na druhé mřížce odspodu 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pak ho nadvakrát prokrojte.
Většinu mléka svařte s vanilkou, ve zbývajícím rozmíchejte škrob, přimíchejte ho do mléka s vanilkou, přiveďte k varu a pak nechte zchladnout. Pět žloutků rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem a prošlehejte se zchladlým mlékem, pokud směs moc zhoustne, protřete ji přes sítko. Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj pomalu vmíchejte vanilkový krém.
Dvě placky z korpusu potřete krémem (každou cca čtvrtinou) a naskládejte je na sebe. Zbylým krémem potřete celý dort a posypte orestovanými mandlovými lupínky. Dejte do chladu.