0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Madame Pompadour
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Na 10-12 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9377 kcal
Bílkoviny 298 g
Sacharidy 479 g
Tuky 674 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zuzana Vránová z Prahy nám o tomhle poctivém dortu napsala, že se jí připomněl ve chvíli, kdy četla náš recept na dezert Pavlova. Množstvím žloutků tvoří jeho dokonalý protipól.

Suroviny

žloutek 11 ks
sůl špetka
krupicový cukr 220 g
mandle 150 g
mleté, část může být neloupaná a jen drcená
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko ½ l
vanilkový lusk 1 ks
dřeň
škrob 50 g
kukuřičný
vanilkový cukr 1 bal
máslo 250 g
mandle plátky 50 g
opražené
Na vymazání a vysypání
máslo
mouka pšeničná hrubá

1 Dno otevírací formy o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Šest žloutků vyšlehejte se 2 lžícemi horké vody a 90 g cukru do krému. Pomalu vmíchejte mandle a mouku. Bílky vyšlehejte dotuha s 30 g cukru a špetkou soli a opatrně je zapracujte do těsta. Těsto nandejte do formy a pečte na druhé mřížce odspodu 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pak ho nadvakrát prokrojte.

2 Většinu mléka svařte s vanilkou, ve zbývajícím rozmíchejte škrob, přimíchejte ho do mléka s vanilkou, přiveďte k varu a pak nechte zchladnout. Pět žloutků rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem a prošlehejte se zchladlým mlékem, pokud směs moc zhoustne, protřete ji přes sítko. Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj pomalu vmíchejte vanilkový krém.

3 Dvě placky z korpusu potřete krémem (každou cca čtvrtinou) a naskládejte je na sebe. Zbylým krémem potřete celý dort a posypte orestovanými mandlovými lupínky. Dejte do chladu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč