0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

4.1/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10194 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 1885 g
Tuky 138 g
Vláknina 202 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert z ovoce a toustového chleba je britskou zvláštností, musíme ale přiznat, že varianta se svařeným vínem si nás získala! Navíc sáček mraženého ovoce a pár plátků toustového chleba má doma snad každý!

Suroviny

mražené lesní ovoce 600 g
povolené
krupicový cukr 75 g
citronová šťáva
z půlky citronu
dobrého (např. Shiraz nebo Malbec)
badyán 1 ks
hřebíček 2 ks
sušená pomerančová kůra 2
toustový chléb 20 plátků
bílý
nebo ušlehaná smetana k podávání

1 Ovoce, cukr a citronovou šťávu dejte do rendlíku a na středním plameni asi 5 minut vařte, aby se cukr rozpustil a ovoce pustilo šťávu, ale ještě drželo pohromadě. Směs vlijte do cedníku a zachyťte šťávu. Nechte čtvrt hodinky vykapat.

2 Vzniklý sirup dejte do rendlíku, přidejte víno, koření, pomerančovou kůru a přiveďte těsně pod bod varu. Pak stáhněte z plamene, přiklopte pokličkou a dejte na hodinu stranou, aby se chutě rozvinuly.

3 Vyložte 6 pudinkových formiček nebo jakýchkoliv mističek potravinářskou fólií tak, aby vám jí dostatek přečníval a vy ji poté mohli použít na překrytí vršku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte z chleba 6 koleček, která přesně padnou na dno mističek. Poté vykrojte kolečka, která budou odpovídat hornímu průměru mističky. Zbylý chléb nakrájejte na obdélníky o hraně zhruba 4 x 5 cm – potřebujete obdélníky dlouhé na výšku mističky.

4 Malá kolečka namočte v sirupu a vyložte jimi dna mističek. Obdélníkové kousky též namočte a vyložte jimi obvod mističek – měly by se trochu překrývat, aby vše pěkně drželo pohromadě. Do mističek rozdělte ovoce a zalijte vždy lžící sirupu. Nakonec vezměte kolečka určená navrch mističek, namočte je v sirupu a položte na ovoce. Zakryjte přečnívající potravinářskou fólií.

5 Pudinky vyskládejte na tác, přiklopte a zatižte druhým tácem a dejte chladit alespoň na 6–8 hodin nebo do druhého dne do lednice. Zatížení pomůže tomu, že budou dezerty po vyklopení pěkně držet pohromadě.

6 Před servírováním sloupněte vrchní část potravinářské fólie, pudink vyklopte na talíř a odstraňte celou fólii. Podávejte se zbylým sirupem a crème fraîche nebo ušlehanou smetanou.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte doma v mrazáku zbylý piškot, třeba z výroby dortu, je ten pravý čas po něm sáhnout, bude mnohem lepší než obyčejné pečivo. A pokud chcete, doplňte dezert ještě sladkým tvarohem nebo pudinkem (můžete jej dát klidně pod ovoce).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...