Dobře uvařená kvalitní rýže skvěle doplní nejen čínské speciality. Pokud nemáte rýžovar a rádi byste se naučili, jak připravit nadýchanou rýži, pak tady je recept, se kterým se ryže vždy povede.
Suroviny
rýže
300
g
jasmínová nebo basmati
sůl
na vaření rýže
Postup
1
Dejte rýži do hrnce a zalijte ji studenou vodou podle návodu na obalu. Slijte, vyměňte vodu, osolte a rýži přikryjte pokličkou.
2
Přiveďte k varu, rozmíchejte a částečně zakryté vařte na mírném plameni ještě deset minut. V rýži by se měly objevit dírky od prostupující páry a měla by být téměř uvařená. Je důležité, aby voda nebublala příliš prudce a neodpařila se moc rychle, jinak se rýže nestihne uvařit.
3
Stáhněte hrnec z plamene, přikryjte dobře přiléhající poklicí a nechte zhruba deset minut stát. Před podáváním rýži načechrejte vidličkou.