0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší pečené brambory

Nejlepší pečené brambory

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 285 g
Tuky 200 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

Suroviny

brambory 1.5 kg
varný typ C, oloupané, nakrájené na stejně velké kusy
sůl
rostlinný olej 200 ml
vločková sůl k podávání

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, řádně osolte a přiveďte k varu. Plamen trochu ztlumte a brambory vařte 10–15 minut, až budou skoro měkké. Brambory slijte, v hrnci nebo cedníku s nimi pořádně zatřeste, přesypte je na plech a nejlépe nechte zcela vychladnout (brambory lze takhle uvařit i den předem).

2 Do velkého pekáče či hlubokého plechu nalijte olej a vložte do trouby, tu předehřejte na 190°C. Když jsou trouba i plech horké, vyjměte plech a vsypte do něj brambory, osolte je, promíchejte v tuku a rozprostřete do jedné vrstvy. Plech vraťte do trouby a nechte brambory 20 minut péct.

3 Občas plech vyjměte a brambory pootáčejte tak, aby se opékaly rovnoměrně ze všech stran. Pokud chcete, můžete každou trochu rozmáčknout šťouchadlem na brambory, jen aby praskla. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 20–30 minut, aby byly brambory zlatavé, opečené a křupavé. Podávejte sypané vločkovou solí.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit