Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná! Nejlepší pečené brambory nedostali své jméno náhodou. Přesvědčte se.
Suroviny
Postup
Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, řádně osolte a přiveďte k varu.
Plamen trochu ztlumte a brambory vařte 10–15 minut, až budou skoro měkké.
Brambory slijte, v hrnci nebo cedníku s nimi pořádně zatřeste, přesypte je na plech a nejlépe nechte zcela vychladnout (brambory lze takhle uvařit i den předem).
Do velkého pekáče či hlubokého plechu nalijte olej a vložte do trouby, tu předehřejte na 190°C.
Když jsou trouba i plech horké, vyjměte plech a vsypte do něj brambory, osolte je, promíchejte v tuku a rozprostřete do jedné vrstvy. Plech vraťte do trouby a nechte brambory 20 minut péct.
Občas plech vyjměte a brambory pootáčejte tak, aby se opékaly rovnoměrně ze všech stran. Pokud chcete, můžete každou trochu rozmáčknout šťouchadlem na brambory, jen aby praskla.
Plech vraťte do trouby a pečte ještě 20–30 minut, aby byly brambory zlatavé, opečené a křupavé. Podávejte sypané vločkovou solí.
Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media