0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší pečené brambory

Nejlepší pečené brambory

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 285 g
Tuky 200 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

Suroviny

brambory 1,5 kg
varný typ C, oloupané, nakrájené na stejně velké kusy
sůl
rostlinný olej 200 ml
vločková sůl k podávání

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, řádně osolte a přiveďte k varu. Plamen trochu ztlumte a brambory vařte 10–15 minut, až budou skoro měkké. Brambory slijte, v hrnci nebo cedníku s nimi pořádně zatřeste, přesypte je na plech a nejlépe nechte zcela vychladnout (brambory lze takhle uvařit i den předem).

2 Do velkého pekáče či hlubokého plechu nalijte olej a vložte do trouby, tu předehřejte na 190°C. Když jsou trouba i plech horké, vyjměte plech a vsypte do něj brambory, osolte je, promíchejte v tuku a rozprostřete do jedné vrstvy. Plech vraťte do trouby a nechte brambory 20 minut péct.

3 Občas plech vyjměte a brambory pootáčejte tak, aby se opékaly rovnoměrně ze všech stran. Pokud chcete, můžete každou trochu rozmáčknout šťouchadlem na brambory, jen aby praskla. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 20–30 minut, aby byly brambory zlatavé, opečené a křupavé. Podávejte sypané vločkovou solí.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč