Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!
Suroviny
1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, řádně osolte a přiveďte k varu. Plamen trochu ztlumte a brambory vařte 10–15 minut, až budou skoro měkké. Brambory slijte, v hrnci nebo cedníku s nimi pořádně zatřeste, přesypte je na plech a nejlépe nechte zcela vychladnout (brambory lze takhle uvařit i den předem).
2 Do velkého pekáče či hlubokého plechu nalijte olej a vložte do trouby, tu předehřejte na 190°C. Když jsou trouba i plech horké, vyjměte plech a vsypte do něj brambory, osolte je, promíchejte v tuku a rozprostřete do jedné vrstvy. Plech vraťte do trouby a nechte brambory 20 minut péct.
3 Občas plech vyjměte a brambory pootáčejte tak, aby se opékaly rovnoměrně ze všech stran. Pokud chcete, můžete každou trochu rozmáčknout šťouchadlem na brambory, jen aby praskla. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 20–30 minut, aby byly brambory zlatavé, opečené a křupavé. Podávejte sypané vločkovou solí.
Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media