Znáte jednoduší a rychlejší večeři než brambory z trouby? Pečením brambory změní chuť, získají křupavou kůrku a jsou k nakousnutí! Dají se jíst samotné nebo jako příloha snů.
1. Zdravější než smažené: Hranolky z trouby
Hranolky nemusíte nutně smažit, ty zprudka pečené v troubě také dokonale křupou.
- Podle stejného receptu můžete pro změnu připravit i hranolky ze sladkých brambor (batátů) či kořenové zeleniny. Výborně v této úpravě chutná nasládlý pastinák či výrazný celer.
- Vyzkoušejte také různou tloušťku hranolků – tenčí se hodí jako chuťovka na mejdan, silnější oceníte ke steaku s omáčkou.
- Hranolky můžete můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami.
2. Klasika z jídelních lístků: Americké brambory
I tak ‚provařená‘ příloha, jako jsou americké brambory, se dá udělat nově a zajímavě. Díky marinádě jsou bramborové klínky (wedges) lahodně pikantní.
- Aby brambory byly dokonale křupavé, v průběhu pečení je na plechu několikrát promíchejte a otočte.
3. Voňavé: Česnekové brambůrky
Pečením ve slupce brambory zvláční a získají příjemnou chuť.
- Před pečením propíchejte po celém povrchu brambory slupku. Zkrátíte dobu pečení a brambory se propečou rovnoměrně.
4. S bohatou náplní: Celé pečené brambory
Když se naučíte jeden základní recept, otevře se před vámi široká paleta možností, čím bramboru naplnit. Příprava je velmi jednoduchá.
- Brambory se nejprve pečou vcelku na plechu či mřížce doměkka. Poté se každá brambora nařízne křížem a rozmáčkne, aby se otevřela.
- Takto upravenou bramboru můžete plnit podle své chuti. Oblíbené jsou především ochucené tvarohy, například s česnekem a bylinkami nebo masové směsi jako chili con carne.
5. Bylinkové: Klínky s rozmarýnem
Na pečení v troubě se nejlépe hodí bylinky se silnějšími stonky, jako mají rozmarýn či tymián. Nespálí se tak snadno jako jemné lístky bazalky či petrželky.
- Pečené čtvrtky s rozmarýnem podávejte jako přílohu k masu nebo si k nim dejte bylinkový tvaroh – do něj se skvěle hodí třeba libeček. Rázem získáte snadnou a rychlou večeři plnou dobře stravitelných bílkovin.
6. Efektní: Brambory pečené se sýrem taleggio
Brambory zapečené se sýrem nikdy nezklamou. V této úpravě si musíte trochu pohrát s krájením brambor, díky kterým budou působit jako spirálky.
- Taleggio je měkký, plnotučný sýr původem ze severní Lombardie. V receptu místo něj můžete zkusit také aromatický romadur nebo Blaťácké zlato.
7. Dokřupava vypečené: Bramborový koláč
Tenké plátky brambor upečte na másle a bylinkách. Získáte křupavou přílohu k vepřové či hovězí pečeni nebo si je můžete vychutnat i jen tak samotné se studenou omáčkou
8. Na party: Bramborové plátky neboli dukátky
Podobají se chipsům, ale protože jsou silnější, lépe se namáčejí do nejrůznějších dipů a omáček. Ideální občerstvení na mejdan nebo rychlá večeře.
9. Dokonalá příloha: Brambory pečené na sádle
Nenechte se odradit použitím sádla. Takto brambory s oblibou pečou ve Velké Británii. Jsou lahodné, křupavé a uvnitř dokonale vláčné.
- Po upečení je posypte hrubou mořskou solí a podávejte nejlépe s masovou pečení.
10. Jako z popela: Brambory pečené v soli
V téhle úpravě chutnají brambory zemitě, jako byste je pekli ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek měkký, až se rozpadá. Ze soli je vyjměte co nejdříve po upečení, jinak by mohly být příliš slané a navlhnout.
11. Bez zdlouhavého smažení: Bramborák z trouby
S tímto receptem na vás nečeká žádné smažení ani stání u plotny. Všechnu práci za vás odvede trouba. Bramborák i tak bude chutnat úžasně.
Než se vydáte na nákup
- Při nákupu se vyplatí věnovat pozornost označení varného typu, který napoví, k čemu jsou brambory nejvhodnější. Ačkoliv péct můžete každý druh brambor, nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li respektovat rozdíly mezi odrůdami.
- Chcete-li brambory péct nakrájené na klínky či hranolky nebo gratinovat a zapékat, vyberte si varný typ A nebo B. Jsou pevnější, soudržné, málo se rozpadají.
- Na pečení vcelku jsou nejvhodnější brambory typu C. Díky vysokému obsahu škrobu jsou moučnatější, brambory budou po upečení uvnitř nadýchané a vláčné.
- Máte-li možnost výběru přímo od pěstitele nebo ve specializovaném zelinářství, poohlédněte se kromě varného typu také po odrůdě. Skvělá na pečení je například červená odrůda Desirée a brambory s červenou slupkou obecně. Nerozpadají se a jsou velmi chutné.
Zdroj informací: kuchařka Edice Apetit – Brambory, BBC GoodFood