Tiramisu je tradiční italský dezert. Slovo tiramisù vzniklo z tirami su, což znamená zvedni mě, ve volném překladu rozvesel mě. Aby vás smích brzy nepřešel, na přípravu tohohle dezertu použijte zaručeně zdravotně nezávadná vejce – v receptu totiž neprocházejí tepelnou úpravou.
Suroviny
Postup
Žloutky s cukrem utřete do pěny. Vetřete k nim mascarpone a šlehejte dál. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu (ve zcela čisté chladné misce a se špetkou soli) a zlehka zapracujte k mascarpone.
Na dno větší ploché misky rovnoměrně rozetřete část krému.
Espreso a víno smíchejte v misce. Ve směsi postupně namáčejte piškoty, neměly by se ale rozmočit. V jedné vrstvě je naklaďte na krém a poprašte kakaem.
Postup opakujte do spotřebování přísad – zakončete krémem. Tiramisu přetáhněte fólií, vychlaďte a před podáváním posypte směsí ze 2 lžic kakaa a hoblinek čokolády.