Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není jenom tiramisu aneb 10 dalších dokonalých italských dezertů

Sicilské canolli plněné ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italské dezerty jsou stejně vyhlášené jako pizza či těstoviny. Připravili jsme pro vás deset těch nejlepších dezertů z celé Itálie od milovaného gelata, přes křupavé cannoli až k vánočnímu panettone.

Tiramisu zbožňují lidé po celém světě, Italové však mají ve svém sladkém repertoáru mnohem víc. Které další rozhodně stojí za to ochutnat? 

1. Hedvábná panna cotta

Chlazený dezert z italské oblasti Piemont je populární celoročně, i když v teplých dnech možná láká trochu víc. "Panna cotta" znamená doslova "vařená smetana", což přesně vystihuje podstatu dezertu.

  • Panna cotta se připravuje tak, že se zahřeje smetana až k bodu varu, pak se do ní vmíchá cukr a želatina, případně se přidá vanilka či citronová kůra. Smetana se pak vlije do formiček a nechá zchladnout a ztuhnout.
  • Vynikající je v kombinaci s letním ovocem – ať už svařeným nebo čerstvým.
  • Vyzkoušejte například vanilkovou panna cottu s malinovou omáčkou nebo panna cottu s kávovým sirupem.

2. Gelato, granita a semifreddo

  • Pod pojmem gelato se skrývá italská smetanová zmrzlina.
  • Granita je v podstatě ochucená ledová tříšť. Výborně se do ní hodí máta nebo si doma připravte sicilskou verzi s kávou a vanilkou.
  • Semifredo je mražený dezert, který na první pohled může připomínat běžný zákusek. Obsahuje žloutky, cukr a smetanu, někdy i korpus. Jí se polorozmrzlý. Vyzkoušejte například malinové nebo oříškové semifreddo.

3. Sicilské cannoli

Smažené křupavé trubičky z těsta plněné sladkou krémovou náplní z ricotty mají svůj původ na Sicílii. Okraje zdobí sekané pistácie, čokoláda nebo kandované ovoce. Mohou být menší než malíček nebo větší než pěst, ty jsou typické pro oblast Palerma.

  • Nechte se přenést na slunný jihoitalský ostrov a připravte si cannoli s limoncellem podle našeho receptu.

4. Zabaglione a zuppa inglese

Zabaglione se připravuje šleháním žloutků, cukru a vína do nadýchané pěny.

5. Osvěžující affogato

Affogato znamená v překladu zalitý či utopený, v případě italského dezertu jde o zmrzlinu zalitou kávou. Můžete jej obohatit třeba o domácí italské sušenky biscotti, protože tyhle dva kousky se perfektně doplňují.

6. Panettone 

Dalo by se říct, že je obdobou české vánočky. Lahodný sladký pečený bochánek nesmí chybět na žádné pořádné italské vánoční hostině.

  • Panettone má tvar kopule, do voňavého kynutého těsta těsta se přidává štědrá dávka kandovaného ovoce, kandované kůry z citrusů a rozinek.
  • Povrch často zdobí plátky mandlí nebo perlový cukr. Nejčastěji se podává jako zákusek ke kávě nebo s digestivem.

7. Tradiční torta della nonna

V překladu babiččin koláč pochází z toskánska má základ z křehkého těsta a posypkou z piniových oříšků. Najdete v něm krémovou náplň z mléka, cukru a vanilky. Jeho variantou je torta del nonno, tedy dědečkův koláč, který obsahuje kakao a místo piniových oříšků ho zdobí mandle

8. Biscotti plné mandlí

Křupavé toskánské sušenky biscotti, někdy se jim také říká cantuccini, jsou výtečné s kávou nebo s italským dezertním vínem. Jedná se o dvakrát pečený piškot s mandlemi.

  • Nejdříve se těsto peče v celku, a pak pokrájené na plátky. Dvojí pečení zaručuje dokonalou křupavost a prosušení.
  • Vánoční biscotti si můžete upéct i mimo svátky, a pokud budou opravdu dobře připravené, vydrží vám ve spíži poměrně dlouho. Tedy vydržely by, ale ručíme vám za to, že zmizí rychlostí blesku!

9. Florentýnky pro sváteční chvíle

Křehké placičky plné oříšků, kandovaného ovoce (třešně či višně) a kandované kůry z citrusů má původ ve Florencii.

  • Florentýnky jsou blízce spřízněné s naším vánočním cukrovím – marokánkami. 

10. Hříšně dobrá gianduja

Jedná se čokoládu, kterou ze 30% tvoří lískooříšková pasta.

  • Její vznik je spojován s nedostatkem kakaa během Napoleonských tažení na začátku 19. století.
  • Lískové ořechy z Piemontu se do čokolády přidal do čokolády chocolatier Michele Prochet z Turína, aby tak částečně kakaovou hmotu nahradil. 

Zdroje informací: Eating Well, Tasty, BBC Good Food, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...