Není jenom tiramisu – 10 nejlepších italských dezertů

Není jenom tiramisu – 10 nejlepších italských dezertů
sdílet:
Italské dezerty jsou stejně vyhlášené jako pizza či těstoviny. Připravili jsme pro vás deset těch nejlepších dezertů z celé Itálie od milovaného gelata, přes křupavé cannoli až k vánočnímu panettone.

Tiramisu je skvělý a po celém světě zbožňovaný dezert, ale Italové toho mají ve svém sladkém repertoáru mnohem víc. Vybrali jsme pro vás deset těch nejlepších, které rozhodně stojí za to ochutnat. Můžete si je nejen objednat ve svém oblíbeném podniku, ale zvládnete je připravit i doma! 

1) Hedvábně jemná panna cotta

Dezert, původem z italské oblasti Piemont, je populární především v letních dnech. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu a je velmi lehký a svěží. Stačí zahřát smetanu s želatinou a cukrem a  případně přidat koření či další ingredience k ochucení. Vzniklou hmotu pak vlijete do formiček a jednoduše počkáte, než ztuhne. Vynikající je v kombinaci s letním ovocem. Vyzkoušejte například vanilkovou s malinovou omáčkou nebo klasickou s kávovým sirupem.

2) Chladivé trio – gelato, granita a semifreddo

Ve všech třech případech se jedná o mražené dezerty, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Pod pojmem gelato se skrývá klasická smetanová zmrzlina. Granita je v podstatě ochucená ledová tříšť. Výborně se do ní hodí máta nebo si doma připravte sicilskou verzi s kávou a vanilkou. Semifredo obsahuje žloutky, cukr a smetanu. Jedná se o polozmrzlý dezert s krémovou konzistencí, které jednoduše docílíte i doma. Vyzkoušejte například malinové nebo oříškové semifreddo.

3) Křupavé sicilské cannoli

Smažené křupavé trubičky z těsta plněné sladkou krémovou náplní mají svůj původ na ostrově Sicílie. Okraje často zdobí různé sekané oříšky, čokoláda nebo ovoce. Mohou být menší než malíček nebo větší než pěst, ty jsou typické pro oblast Palerma. Například cannoli s limoncellem vás určitě nezklamou a můžete si je připravit z pohodlí domova.

4) Našlehané zabaglione a zuppa inglese

Zabaglione se připravuje šleháním žloutků, cukru a vína do nadýchané pěny. Dezert můžete obohatit o letní ovoce nebo ho doplňte ricottovými gnocchi a malinami. Zuppa inglese se skládá z vrstev krému a piškotů. Lahodný pokrm si můžete připravit s žloutkovým krémem, likérem a domácími piškoty.

5) Osvěžující Affogato

Affogato znamená v překladu zalitý. Tento název si dezert vysloužil kvůli své přípravě. Spojují se v něm tři výborné ingredience. Kopeček gelata zalijeme espressem a likérem typu amaretto nebo bicerin. Můžete jej obohatit třeba o domácí rozmačkané biscotti, protože tyhle dva kousky se perfektně doplňují.

6) Vánoční panettone

Dalo by se říct, že je obdobou české vánočky. Lahodný sladký pečený bochánek nesmí chybět na žádné pořádné italské vánoční hostině. Panettone má tvar kopule a do voňavého kynutého těsta těsta se běžně přidává štědrá dávka kandovaného ovoce, kandované kůry z citrusů a rozinek. Povrch často zdobí plátky mandlí nebo perlový cukr. Nejčastěji se podává jako zákusek ke kávě nebo s digestivem.

7) Tradiční torta della nonna

V překladu babiččin koláč má základ z křehkého těsta a posypkou z piniových oříšků. Nejlepší je na něm ovšem krémová náplň z mléka, cukru, vanilky a pro lehkost se přidává citrón. V jednoduchosti je krása a tento koláč opravdu nic víc nepotřebuje. Jeho méně známou variantou je torta del nonno, tedy dědečkův koláč, který obsahuje kakao a místo piniových oříšků ho zdobí mandle. 

8) Biscotti plné mandlí

Křupavá pochoutka původem z Toskánska je výborná v kombinaci s kávou, gelatem nebo tradičně s italským dezertním vínem. Jedná se o dvakrát pečený piškot s mandlemi, případně i dalšími oříšky. Nejdříve se těsto peče v celku, a pak pokrájené na plátky. Toto dvojí pečení zaručuje dokonalou křupavost a prosušení. Vánoční biscotti si můžete upéct i mimo svátky, a pokud budou opravdu dobře připravené, vydrží vám ve spíži poměrně dlouho. Tedy vydržely by, ale ručíme vám za to, že zmizí rychlostí blesku!

9) Florentýnky pro sváteční chvíle

Křehké placičky plné oříšků, kandovaného ovoce (třešně či višně) a kandované kůry z citrusů má původ ve Florencii. Florentýnky jsou rozhodně blízce spřízněné s naším vánočním cukrovím – marokánkami. 

10) Hříšně dobrá gianduja

Jedná se o hedvábně hladkou pastu vyrobenou ze 70% čokolády a 30% pasty z pražených lískových oříšků. Její vznik je spojován s nedostatkem kakaa během Napoleonských tažení. Gianduju si můžete připravit doma a přidávat ji jako do pečených dobrot, do jogurtu, použít na klasické pomazání kousku pečiva nebo z ní můžete udělat neodolatelnou náplň do koláče.

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit