Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodác. My jsme pro vás našli vylepšený recept na vepřo knedlo zelo podle Václava Friče, který hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.
Připravte knedlík (viz níže) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.
Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.
Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.
Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.
Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.
Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.
JAK SERVÍROVAT
Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.
Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.
Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. Dokonalé trio, co říkáte?
Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
Komentáře
17.07.2016 12:41
Výborné! Takové vepřo knedlo
Výborné! Takové vepřo knedlo zelo jsme ještě nejedli.
18.07.2016 13:06
To máme radost, děkujeme!
To máme radost, děkujeme!
03.08.2019 15:52
Podle me je v zeli moc octa.
Podle me je v zeli moc octa. Dalo mi to hodne prace to dochutit. Ale nekdo to tak ma rad....