Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodách. Osvědčený recept na vepřo knedlo zelo jsme získali od šéfkuchaře Václava Friče. S jeho radami hravě zvládnete připravit šťavnaté maso, dokonalé houskové knedlíky i perfektně dochucené zelí. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 140°C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran ji potřete prolisovaným česnekem. Maso dejte do pekáče na cibuli, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.
Připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.
Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte je vařit.
Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.
Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.
Připravte zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte pokrájenou slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.
Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se šťáva v mase rovnoměrně rozpostře. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.
Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1,5 centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.
Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.
Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.
Na zelí posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru.
Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
Komentáře
Podle me je v zeli moc octa. Dalo mi to hodne prace to dochutit. Ale nekdo to tak ma rad....
Výborné! Takové vepřo knedlo zelo jsme ještě nejedli.
To máme radost, děkujeme!