Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodách. Osvědčený recept na vepřo knedlo zelo jsme získali od šéfkuchaře Václava Friče. S jeho radami hravě zvládnete připravit šťavnaté maso, dokonalé houskové knedlíky i perfektně dochucené zelí. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!
Suroviny
Postup
![Vepřo knedlo zelo – krok 1 Vepřo knedlo zelo – krok 1](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok1.png?h=5db82486)
Předehřejte troubu na 140°C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.
![Vepřo knedlo zelo – krok 2+3 Vepřo knedlo zelo – krok 2+3](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok2%2B3.png?h=5db82486)
Připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.
Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.
![Vepřo knedlo zelo – krok 4+5 Vepřo knedlo zelo – krok 4+5](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok4%2B5.png?h=5db82486)
Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.
Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.
![Vepřo knedlo zelo – krok 6+7 Vepřo knedlo zelo – krok 6+7](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok6%2B7.png?h=5db82486)
Připravte zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.
Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
![Vepřo knedlo zelo – krok 8+9 Vepřo knedlo zelo – krok 8+9](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok8%2B9.png?h=5db82486)
Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.
Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1,5 centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.
![Vepřo knedlo zelo – krok 10 Vepřo knedlo zelo – krok 10](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok10.png?h=5db82486)
Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.
![Vepřo knedlo zelo – kroky 11+12 Vepřo knedlo zelo – kroky 11+12](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok11%2B12.png?h=5db82486)
Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.
Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.
![Vepřo knedlo zelo – kroky 13+14 Vepřo knedlo zelo – kroky 13+14](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Vepro-knedlo-zelo_krok13%2B14.png?h=5db82486)
Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru.
Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
Komentáře
Podle me je v zeli moc octa. Dalo mi to hodne prace to dochutit. Ale nekdo to tak ma rad....
Výborné! Takové vepřo knedlo zelo jsme ještě nejedli.
To máme radost, děkujeme!