0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče

Vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče

4.9 / 5. Počet hodnocení: 118
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5967 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 899 g
Tuky 175 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodác. My jsme pro vás našli vylepšený recept na vepřo knedlo zelo podle Václava Friče, který hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Suroviny

krkovice 1.25 g
vcelku
sůl
pepř
kmín 1 ČL
čerstvě drcený
česnek 5 stroužků
prolisovaný
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
vepřové sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na zelí
vepřové sádlo 2 PL
slanina 100 g
nakrájená na špalíčky
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 1 bal
kmín
drcený
krupicový cukr
sůl
ocet
mouka pšeničná hrubá 2 PL
na zaprášení
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 1 kg
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 1 špetka
rohlíky 1 ks
nakrájený na kostičky
mléko 500 ml
vlažné

Postup

1

Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

příprava masa a zelí pro vepřo knedlo zelo

2

Připravte knedlík (viz níže) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.

3

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

krájení masa pro vepřo knedlo zelo

4

Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

5

Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

dušené zelí pro vepřo knedlo zelo

6

Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.

7

NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

příprava houskových knedlíků

8

Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.

9

Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

uvařený knedlík

10

Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

11

JAK SERVÍROVAT

Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.

servírování vepřo knedlo zelo

12

Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.

13

Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. Dokonalé trio, co říkáte?

dokončení vepřo knedlo zelo

14

Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí. 

Související články

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Masopustní tradice, která je každoročně spojena s bohatým hodováním před zahájením půstu již klepe na dveře. Doslova masové hody jsou v tomto období připravovány již po celá staletí a lidé si tak v minulosti mohli dopřát pokrmy z masa ve...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit