Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5967 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 899 g
Tuky 175 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Absolutní česká klasika podle Václava Friče, kterou hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Suroviny

krkovice 1.25 g
vcelku
sůl
pepř
kmín 1 ČL
čerstvě drcený
česnek 5 stroužků
prolisovaný
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
vepřové sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na zelí
vepřové sádlo 2 PL
slanina 100 g
nakrájená na špalíčky
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 1 bal
kmín
drcený
krupicový cukr
sůl
ocet
mouka pšeničná hrubá 2 PL
na zaprášení
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 1 kg
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 1 špetka
rohlíky 1 ks
nakrájený na kostičky
mléko 500 ml
vlažné

1 Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

2 Připravte knedlík (viz níže) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.

3 Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

4 Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

5 Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

6 Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.
 

NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

1 V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

2 Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.

3 Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

4 Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.
 

JAK SERVÍROVAT

1 Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.

2 Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.

3 Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. Dokonalé trio, co říkáte?

4 Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí. 

VIDEO: Jak na to

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit