Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na plátky a lehce naklepejte. Osolte a opepřete.
Promíchejte 2/3 zelí s uzeným bokem. Směs rozdělte do středu každého plátku a zabalte jako ptáček. Ovažte kuchyňským provázkem.
Závitky naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut doměkka.
Na 100 g sádla opékejte cibuli pěkně dočervena jako na guláš, trvá to asi 8 minut. Pak přidejte šťávu z upečených závitků (případně dolijte vývarem na 300 ml) a zbytek zelí a vařte 5 minut. Na 50 g sádla zpěňte mouku a míchejte asi 2 minuty, až zrůžoví. Touto jíškou zahustěte zelí a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.
Do zelí přidejte závitky a nechte vařit další 3 minuty, aby se pěkně spojily chutě. Podávejte s vařenými bramborami, osolenými, opepřenými a rozšťouchanými s máslem, jarní cibulkou a s nasekanou petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným(16 receptů)
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů)
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů)