Záhorácký závitek

Záhorácký závitek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4974 kcal
Bílkoviny 275 g
Sacharidy 302 g
Tuky 287 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte.

Suroviny

vepřová kýta 1 kg
zelí kysané 500 g
uzený bůček 200 g
(uzený bok) na kostičky
sádlo 150 g
mouka pšeničná hladká 50 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 6 ks
nakrájené nadrobno
Na brambory
brambory 1 kg
máslo 2 PL
jarní cibulka 1 svazek
na plátky
petrželka 2 PL
nasekaná

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na plátky a lehce naklepejte. Osolte a opepřete.

2 Promíchejte 2/3 zelí s uzeným bokem. Směs rozdělte do středu každého plátku a zabalte jako ptáček. Ovažte kuchyňským provázkem.

3 Závitky naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut doměkka.

4 Na 100 g sádla opékejte cibuli pěkně dočervena jako na guláš, trvá to asi 8 minut. Pak přidejte šťávu z upečených závitků (případně dolijte vývarem na 300 ml) a zbytek zelí a vařte 5 minut. Na 50 g sádla zpěňte mouku a míchejte asi 2 minuty, až zrůžoví. Touto jíškou zahustěte zelí a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.

5 Do zelí přidejte závitky a nechte vařit další 3 minuty, aby se pěkně spojily chutě. Podávejte s vařenými bramborami, osolenými, opepřenými a rozšťouchanými s máslem, jarní cibulkou a s nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit