Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Záhorácký závitek
Záhorácký závitek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Záhorácký závitek

4.3/5 Počet hodnocení: 56
Do 75 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4974 kcal
Bílkoviny 275 g
Sacharidy 302 g
Tuky 287 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte. Záhorácký závitek milujeme se šťouchanými bramborami, ale podávat je můžete i s knedlíkem nebo rýží. Jestli jste závitky s kysaným zelím a slaninou nikdy neochutnali, teď je ten pravý čas. Podle našeho receptu na záhorácké závitky je zvládnete uvařit raz dva.

Suroviny

zelí kysané 500 g
(uzený bok) na kostičky
sádlo 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájené nadrobno
Na brambory
jarní cibulka 1 svazek
na plátky
petrželka 2 PL
nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na plátky a lehce naklepejte. Osolte a opepřete.

2

Promíchejte 2/3 zelí s uzeným bokem. Směs rozdělte do středu každého plátku a zabalte jako ptáček. Ovažte kuchyňským provázkem.

3

Závitky naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut doměkka.

4

Na 100 g sádla opékejte cibuli pěkně dočervena jako na guláš, trvá to asi 8 minut. Pak přidejte šťávu z upečených závitků (případně dolijte vývarem na 300 ml) a zbytek zelí a vařte 5 minut. Na 50 g sádla zpěňte mouku a míchejte asi 2 minuty, až zrůžoví. Touto jíškou zahustěte zelí a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.

5

Do zelí přidejte závitky a nechte vařit další 3 minuty, aby se pěkně spojily chutě. Podávejte s vařenými bramborami, osolenými, opepřenými a rozšťouchanými s máslem, jarní cibulkou a s nasekanou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...