0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2793 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 373 g
Tuky 76 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka byla skvělá horká, ale největší (příjemné) překvapení nás čekalo, když jsme ji náhodně ochutnali i vychladlou!

Suroviny

olivový olej 3 PL
+ navíc na pokapání polévky
paprika červená 8 ks
6–8 paprik – velké, nejlépe kapie, bez semen, nakrájené na proužky (viz Něco navíc)
chilli paprička 1 ks
červená paprička jalapeño, bez semen, na proužky (nemusí být)
tymián 3 PL
česnek 4 stroužky
podrcený
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole bílé 400 g
konzerva – slitá, propláchnutá
smetana na vaření 200 ml
bazalkové pesto
k podávání
krutony
z bílé bagety, opečené na másle, k podávání

1 Ve větším rendlíku na středním plameni rozpalte olivový olej, přihoďte papriky i půlku proužků jalapeña, ztlumte a zvolna opékejte, dokud papriky nezměknou, bude to trvat asi 10 minut. Přisypte tymián a česnek a ještě chvilku opékejte. Potom zalijte vývarem, osolte, promíchejte a vařte 10 minut.

2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte do ní prohřát fazole a nakonec vmíchejte smetanu. Podávejte pokapané olivovým olejem, posypané pepřem a zbylými proužky jalapeña, s pestem a doplněné opečenými krutony.

NĚCO NAVÍC
Volbu paprik nepodceňte! Abyste dosáhli té správné chuti, chce to opravdu vyzrálé sladké červené papriky, které při opékání částečně zkaramelizují a také zařídí krásnou sytě oranžovou barvu.

OBĚD NA DRUHÝ DEN:

Studená papriková polévka
Rozmixovanou polévku z předchozího dne (čistou, bez pesta i krutonů) nalijte po vychladnutí do uzavíratelných sklenic nebo lahví se širokým dnem a nechte přes noc v lednici. Druhý den si ji dejte v práci vychlazenou a můžete ji doplnit nasucho opečenými tousty, bazalkovým pestem a najemno nasekanou petrželkou nebo bazalkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit