Polévka byla skvělá horká, ale největší (příjemné) překvapení nás čekalo, když jsme ji náhodně ochutnali i vychladlou!
Suroviny
Postup
Ve větším rendlíku na středním plameni rozpalte olivový olej, přihoďte papriky i půlku proužků jalapeña, ztlumte a zvolna opékejte, dokud papriky nezměknou, bude to trvat asi 10 minut. Přisypte tymián a česnek a ještě chvilku opékejte. Potom zalijte vývarem, osolte, promíchejte a vařte 10 minut.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte do ní prohřát fazole a nakonec vmíchejte smetanu. Podávejte pokapané olivovým olejem, posypané pepřem a zbylými proužky jalapeña, s pestem a doplněné opečenými krutony.
NĚCO NAVÍC
Volbu paprik nepodceňte! Abyste dosáhli té správné chuti, chce to opravdu vyzrálé sladké červené papriky, které při opékání částečně zkaramelizují a také zařídí krásnou sytě oranžovou barvu.
Studená papriková polévka
Rozmixovanou polévku z předchozího dne (čistou, bez pesta i krutonů) nalijte po vychladnutí do uzavíratelných sklenic nebo lahví se širokým dnem a nechte přes noc v lednici. Druhý den si ji dejte v práci vychlazenou a můžete ji doplnit nasucho opečenými tousty, bazalkovým pestem a najemno nasekanou petrželkou nebo bazalkou.