
Krémová papriková polévka s fazolemi
Polévka byla skvělá horká, ale největší (příjemné) překvapení nás čekalo, když jsme ji náhodně ochutnali i vychladlou!
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje + navíc na pokapání polévky
- 6–8 velkých červených paprik, nejlépe kapií, zbavených semen a nakrájených na proužky (viz Něco navíc)
- 1 červená paprička jalapeño, zbavená semen a nakrájená na proužky (nemusí být)
- 3 lžíce lístků tymiánu
- 4 stroužky česneku, podrcené
- 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 400 g konzerva bílých fazolí, slitá a propláchnutá
- 200 ml smetany na vaření
- bazalkové pesto a na másle opečené krutony z bílé bagety k podávání
Příprava jídla
1 Ve větším rendlíku na středním plameni rozpalte olivový olej, přihoďte papriky i půlku proužků jalapeña, ztlumte a zvolna opékejte, dokud papriky nezměknou, bude to trvat asi 10 minut. Přisypte tymián a česnek a ještě chvilku opékejte. Potom zalijte vývarem, osolte, promíchejte a vařte 10 minut.
2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte do ní prohřát fazole a nakonec vmíchejte smetanu. Podávejte pokapané olivovým olejem, posypané pepřem a zbylými proužky jalapeña, s pestem a doplněné opečenými krutony.
NĚCO NAVÍC
Volbu paprik nepodceňte! Abyste dosáhli té správné chuti, chce to opravdu vyzrálé sladké červené papriky, které při opékání částečně zkaramelizují a také zařídí krásnou sytě oranžovou barvu.
OBĚD NA DRUHÝ DEN:
Studená papriková polévka
Rozmixovanou polévku z předchozího dne (čistou, bez pesta i krutonů) nalijte po vychladnutí do uzavíratelných sklenic nebo lahví se širokým dnem a nechte přes noc v lednici. Druhý den si ji dejte v práci vychlazenou a můžete ji doplnit nasucho opečenými tousty, bazalkovým pestem a najemno nasekanou petrželkou nebo bazalkou.
Přidat komentář