Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený koláč s čekankou
Obrácený koláč s čekankou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený koláč s čekankou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2357 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 192 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický tarte tatin s jablky určitě znáte. Ale obrácený koláč ale můžete s úspěchem upéct i naslano. Karamelizovaná čekanka je něuvěřitelně lahodná a společnost listvého těsta a sýra s modrou plísní jí vyslověně svědčí. 

Suroviny

čekanka 6 ks
menší bílé čekankové puky, podélně rozpůlené
na rozválení těsta
rozdrobený nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci přiveďte k varu vodu. Citron rozpulte, vymačkejte šťávu do vody a pak ho do ní přihoďte. Vložte čekanku a vařte 2–3 minuty, aby zavadla. Vyjměte ji a ponořte do mísy s ledovou vodou, vylovte a nechte osušit na papírových utěrkách.

2

V pánvi o průměru cca 20 cm vhodné do trouby rozehřejte máslo s cukrem. Zahřívejte 4–5 minut, až cukr zezlátne a zkaramelizuje, pak odstavte. Čekanku vyrovnejte řezem dolů do karamelu. 

3

Těsto rozválejte na ploše mírně poprášené moukou a vyřízněte z něj kolo o zhruba stejném průměru, jako má pánev. Čekanku stejnoměrně posypte sýrem, pak přes ni položte těsto, okraje zahněte dolů, na pár místech ho propíchejte nožem, aby mohla unikat pára.

4

Pečte 25–30 minut, aby těsto zezlátlo. Vyjměte a nechte 5 minut chladnout, pak položte přes pánev servírovací talíř a opatrně všechno obraťte, aby se koláč vyklopil z pánve na talíř.

NĚCO NAVÍC
Pokud necháte koláč ve formě stát déle a obáváte se, že z ní hladce nevyklouzne, postavte pánev na 5 minut na vařič, aby se cukr zase rozpustil, a pak koláč vyklopte.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín