Klasický tarte tatin s jablky určitě znáte. Ale obrácený koláč ale můžete s úspěchem upéct i naslano. Karamelizovaná čekanka je něuvěřitelně lahodná a společnost listvého těsta a sýra s modrou plísní jí vyslověně svědčí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci přiveďte k varu vodu. Citron rozpulte, vymačkejte šťávu do vody a pak ho do ní přihoďte. Vložte čekanku a vařte 2–3 minuty, aby zavadla. Vyjměte ji a ponořte do mísy s ledovou vodou, vylovte a nechte osušit na papírových utěrkách.
V pánvi o průměru cca 20 cm vhodné do trouby rozehřejte máslo s cukrem. Zahřívejte 4–5 minut, až cukr zezlátne a zkaramelizuje, pak odstavte. Čekanku vyrovnejte řezem dolů do karamelu.
Těsto rozválejte na ploše mírně poprášené moukou a vyřízněte z něj kolo o zhruba stejném průměru, jako má pánev. Čekanku stejnoměrně posypte sýrem, pak přes ni položte těsto, okraje zahněte dolů, na pár místech ho propíchejte nožem, aby mohla unikat pára.
Pečte 25–30 minut, aby těsto zezlátlo. Vyjměte a nechte 5 minut chladnout, pak položte přes pánev servírovací talíř a opatrně všechno obraťte, aby se koláč vyklopil z pánve na talíř.
NĚCO NAVÍC
Pokud necháte koláč ve formě stát déle a obáváte se, že z ní hladce nevyklouzne, postavte pánev na 5 minut na vařič, aby se cukr zase rozpustil, a pak koláč vyklopte.
Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.