0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený koláč s čekankou

Obrácený koláč s čekankou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený koláč s čekankou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2357 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 192 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický tarte tatin s jablky určitě znáte. Ale obrácený koláč ale můžete s úspěchem upéct i naslano. Karamelizovaná čekanka je něuvěřitelně lahodná a společnost listvého těsta a sýra s modrou plísní jí vyslověně svědčí. 

Suroviny

čekanka 6 ks
menší bílé čekankové puky, podélně rozpůlené
máslo 10 g
krupicový cukr 2 PL
listové těsto 400 g
mouka pšeničná hladká
na rozválení těsta
rozdrobený nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci přiveďte k varu vodu. Citron rozpulte, vymačkejte šťávu do vody a pak ho do ní přihoďte. Vložte čekanku a vařte 2–3 minuty, aby zavadla. Vyjměte ji a ponořte do mísy s ledovou vodou, vylovte a nechte osušit na papírových utěrkách.

2

V pánvi o průměru cca 20 cm vhodné do trouby rozehřejte máslo s cukrem. Zahřívejte 4–5 minut, až cukr zezlátne a zkaramelizuje, pak odstavte. Čekanku vyrovnejte řezem dolů do karamelu. 

3

Těsto rozválejte na ploše mírně poprášené moukou a vyřízněte z něj kolo o zhruba stejném průměru, jako má pánev. Čekanku stejnoměrně posypte sýrem, pak přes ni položte těsto, okraje zahněte dolů, na pár místech ho propíchejte nožem, aby mohla unikat pára.

4

Pečte 25–30 minut, aby těsto zezlátlo. Vyjměte a nechte 5 minut chladnout, pak položte přes pánev servírovací talíř a opatrně všechno obraťte, aby se koláč vyklopil z pánve na talíř.

NĚCO NAVÍC
Pokud necháte koláč ve formě stát déle a obáváte se, že z ní hladce nevyklouzne, postavte pánev na 5 minut na vařič, aby se cukr zase rozpustil, a pak koláč vyklopte.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč