Čím zazářit na pikniku? Quichem! Tajemství úspěchu tkví v perfektně vyladěném těstu, se kterým se skvěle manipuluje. Náplň můžete střídat podle chuti nebo aktuální úrody. Dobrý je třeba chřest, houby, restované cukety a lilek, různé druhy sýrů, špenát... Obměňovat můžete bylinky, ale vždycky se držte vajec, smetany a sýra.
Suroviny
Postup
Připravte těsto. V robotu smíchejte všechny suroviny a asi 10 vteřin mixujte. Chvilku pak prohněťte rukama, utvořte z těsta kouli a zabalte do potravinářské fólie. Vložte do lednice a nechte hodinu odpočívat.
Pracovní desku navlhčete, aby vám na ní neklouzala potravinářská fólie. Dva kusy fólie položte na sebe tak, aby vznikl velký čtverec, a vyválejte na fólii těsto. Výsledek by měl mít kulatý tvar, o trochu větší než forma (nezapomeňte přičíst k průměru dna také výšku stěn). Podeberte těsto i s fólií, otočte dnem vzhůru a překryjte jím formu. Rukama těsto přitlačte ke všem záhybům, aby kopírovalo dokonale její tvar. Opatrně stáhněte fólii, odkrojte těsto po okrajích a propíchejte ho na dně i stěnách po každých 2 cm vidličkou.
Na náplň rozklepněte vejce do mísy a prošlehejte. Potřete jimi těsto po celém povrchu mašlovačkou. Vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C. Pak vyjměte a ztlumte teplotu na 180°C.
Čekanku rozčtvrťte a zbavte ji hořkých tvrdých středů. Nakrájejte ji příčně na tlustší nudličky. Stejně pokrájejte i plátky šunky. Obojí společně s tymiánem orestujte na pánvi na lžičce másla a odložte.
Do mísy k rozšlehaným vejcím přidejte smetanu a také sůl. Přidejte ještě teplou čekanku se šunkou a důkladně promíchejte. Až nyní vsypte většinu strouhaného sýra. Znovu promíchejte.
Opatrně vlijte náplň do předpečeného korpusu. Měla by sahat až skoro k okrajům. Vidličkou případně ještě přerovnejte čekanku a šunku, aby vše bylo rovnoměrně rozmístěné. Vršek posypte zbytkem strouhaného sýra a ochuťte pepřem.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ho zlátnout po dobu 40 minut.
NĚCO NAVÍC
Buďte trpěliví, než do koláče zakrojíte. První příležitost nastává, až když je vlažný, pokud nechcete, aby se rozpadal. Ideální je ho připravit předem, nakrájet studený a znovu ohřívat jednotlivé porce. Skvěle se doplňuje s malým salátkem s rajčaty a hořčičným dresinkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )