0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Quiche se šunkou a čekankou

Quiche se šunkou a čekankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Quiche se šunkou a čekankou

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 kormu o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2583 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 150 g
Tuky 169 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím zazářit na pikniku? Quichem! Tajemství úspěchu tkví v perfektně vyladěném těstu, se kterým se skvěle manipuluje. Náplň můžete střídat podle chuti nebo aktuální úrody. Dobrý je třeba chřest, houby, restované cukety a lilek, různé druhy sýrů, špenát... Obměňovat můžete bylinky, ale vždycky se držte vajec, smetany a sýra.

Suroviny

Na těsto
mouka špaldová hladká 180 g
máslo 60 g
na kostičky
zakysaná smetana 90 g
15%
vejce 1 ks
velikosti M
sůl 0.5 ČL
Na náplň
vejce 3 ks
čekanka 250 g
šunka 100 g
pečená, ne dušená
tymián snítky
čerstvý, pár snítek
máslo 1 ČL
smetana na vaření 200 ml
sůl 0.75 g
pepř
čerstvě mletý
sýr 80 g
tvrdý, strouhaný (např. červený čedar nebo ementál)

Postup

1

Připravte těsto. V robotu smíchejte všechny suroviny a asi 10 vteřin mixujte. Chvilku pak prohněťte rukama, utvořte z těsta kouli a zabalte do potravinářské fólie. Vložte do lednice a nechte hodinu odpočívat.

2

Pracovní desku navlhčete, aby vám na ní neklouzala potravinářská fólie. Dva kusy fólie položte na sebe tak, aby vznikl velký čtverec, a vyválejte na fólii těsto. Výsledek by měl mít kulatý tvar, o trochu větší než forma (nezapomeňte přičíst k průměru dna také výšku stěn). Podeberte těsto i s fólií, otočte dnem vzhůru a překryjte jím formu. Rukama těsto přitlačte ke všem záhybům, aby kopírovalo dokonale její tvar. Opatrně stáhněte fólii, odkrojte těsto po okrajích a propíchejte ho na dně i stěnách po každých 2 cm vidličkou.

3

Na náplň rozklepněte vejce do mísy a prošlehejte. Potřete jimi těsto po celém povrchu mašlovačkou. Vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C. Pak vyjměte a ztlumte teplotu na 180°C.

4

Čekanku rozčtvrťte a zbavte ji hořkých tvrdých středů. Nakrájejte ji příčně na tlustší nudličky. Stejně pokrájejte i plátky šunky. Obojí společně s tymiánem orestujte na pánvi na lžičce másla a odložte.

5

Do mísy k rozšlehaným vejcím přidejte smetanu a také sůl. Přidejte ještě teplou čekanku se šunkou a důkladně promíchejte. Až nyní vsypte většinu strouhaného sýra. Znovu promíchejte.

6

Opatrně vlijte náplň do předpečeného korpusu. Měla by sahat až skoro k okrajům. Vidličkou případně ještě přerovnejte čekanku a šunku, aby vše bylo rovnoměrně rozmístěné. Vršek posypte zbytkem strouhaného sýra a ochuťte pepřem.

7

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ho zlátnout po dobu 40 minut.

NĚCO NAVÍC
Buďte trpěliví, než do koláče zakrojíte. První příležitost nastává, až když je vlažný, pokud nechcete, aby se rozpadal. Ideální je ho připravit předem, nakrájet studený a znovu ohřívat jednotlivé porce. Skvěle se doplňuje s malým salátkem s rajčaty a hořčičným dresinkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit