Quiche se šunkou a čekankou

Quiche se šunkou a čekankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Quiche se šunkou a čekankou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Snadné Na 1 kormu o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2583 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 150 g
Tuky 169 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím zazářit na pikniku? Quichem! Tajemství úspěchu tkví v perfektně vyladěném těstu, se kterým se skvěle manipuluje. Náplň můžete střídat podle chuti nebo aktuální úrody. Dobrý je třeba chřest, houby, restované cukety a lilek, různé druhy sýrů, špenát... Obměňovat můžete bylinky, ale vždycky se držte vajec, smetany a sýra.

Suroviny

Na těsto
mouka špaldová hladká 180 g
máslo 60 g
na kostičky
zakysaná smetana 90 g
15%
vejce 1 ks
velikosti M
sůl 0.5 ČL
Na náplň
vejce 3 ks
čekanka 250 g
šunka 100 g
pečená, ne dušená
tymián snítky
čerstvý, pár snítek
máslo 1 ČL
smetana na vaření 200 ml
sůl 0.75 g
pepř
čerstvě mletý
sýr 80 g
tvrdý, strouhaný (např. červený čedar nebo ementál)

Postup

1

Připravte těsto. V robotu smíchejte všechny suroviny a asi 10 vteřin mixujte. Chvilku pak prohněťte rukama, utvořte z těsta kouli a zabalte do potravinářské fólie. Vložte do lednice a nechte hodinu odpočívat.

2

Pracovní desku navlhčete, aby vám na ní neklouzala potravinářská fólie. Dva kusy fólie položte na sebe tak, aby vznikl velký čtverec, a vyválejte na fólii těsto. Výsledek by měl mít kulatý tvar, o trochu větší než forma (nezapomeňte přičíst k průměru dna také výšku stěn). Podeberte těsto i s fólií, otočte dnem vzhůru a překryjte jím formu. Rukama těsto přitlačte ke všem záhybům, aby kopírovalo dokonale její tvar. Opatrně stáhněte fólii, odkrojte těsto po okrajích a propíchejte ho na dně i stěnách po každých 2 cm vidličkou.

3

Na náplň rozklepněte vejce do mísy a prošlehejte. Potřete jimi těsto po celém povrchu mašlovačkou. Vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C. Pak vyjměte a ztlumte teplotu na 180°C.

4

Čekanku rozčtvrťte a zbavte ji hořkých tvrdých středů. Nakrájejte ji příčně na tlustší nudličky. Stejně pokrájejte i plátky šunky. Obojí společně s tymiánem orestujte na pánvi na lžičce másla a odložte.

5

Do mísy k rozšlehaným vejcím přidejte smetanu a také sůl. Přidejte ještě teplou čekanku se šunkou a důkladně promíchejte. Až nyní vsypte většinu strouhaného sýra. Znovu promíchejte.

6

Opatrně vlijte náplň do předpečeného korpusu. Měla by sahat až skoro k okrajům. Vidličkou případně ještě přerovnejte čekanku a šunku, aby vše bylo rovnoměrně rozmístěné. Vršek posypte zbytkem strouhaného sýra a ochuťte pepřem.

7

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ho zlátnout po dobu 40 minut.

NĚCO NAVÍC
Buďte trpěliví, než do koláče zakrojíte. První příležitost nastává, až když je vlažný, pokud nechcete, aby se rozpadal. Ideální je ho připravit předem, nakrájet studený a znovu ohřívat jednotlivé porce. Skvěle se doplňuje s malým salátkem s rajčaty a hořčičným dresinkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit