Recept inspirovaný Signe Johansenovou, autorkou příruček, jak žít správně hygge.
Suroviny
sýr gruyère
180
g
nastrouhaný nahrubo, lze použít i sýr comté, nastrouhaný nahrubo
sušená šunka
20
g
např. prosciutto, jamón serrano; nakrájená nadrobno
lískové oříšky
1
hrst
nasucho opražené a nasekané nahrubo
petrželka
½
svazku
lístky nasekané nadrobno a celé lístky navíc na ozdobení
pažitka
½
svazku
nasekaná nadrobno
šalotka
1
ks
nakrájená nadrobno
hořčice kremžská
1
PL
worcesterská omáčka
pár kapek
paprika mletá uzená
1
špetka
mletá
chleba
4
plátky
kváskový, může být i starší, krajíce přepůlené
změklé, na potření chlebů
máslo
20
g
nejlépe přepuštěné
Postup
1
Sýr, šunku, oříšky, bylinky, šalotku a další ochucovadla promíchejte dohromady.
2
Rozehřejte pánev a chleby po jedné (vnitřní) straně potřete máslem a opečte potřenou stranou na pánvi dozlatova.
3
Na opečenou stranu navršte připravenou sýrovou směs (díky tomu, že je chleba horký, bude na něm lépe držet), přiklopte druhou polovinou chleba a pevně stiskněte k sobě.
4
Přepuštěné máslo rozpalte v pánvi a opečte na něm připravené sendviče z obou vnějších stran dozlatova a dokřupava, náplň by se měla rozpustit. Podávejte posypané lístky petrželky. Dejte však pozor, náplň bude velmi horká!