Opékané naklíčené fazole nás nadchnuly po všech stránkách. Jídlo je nesmírně chutné, příjemně aromatické a nádherně barevné. Zkrátka vše, co máme (nejen) na jaře na talíři rádi. Pozor ale, zatímco naklíčený hrách, cizrnu nebo mungo můžete jíst zasyrova, naklíčené běžné fazole je nutné vždy před konzumací uvařit.
Suroviny
Postup
Fazole několikrát propláchněte, vsypte do sklenice nebo jiné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala alespoň 4 cm nad fazole. Nechte stát do druhého dne. Vodu slijte, fazole propláchněte a nechte zakryté stát na lince. Většina začne do druhého dne klíčit, některým to ale může trvat déle. Proplachujte je minimálně 2x za den.
Naklíčené fazole dejte do hrnce, přilijte vodu a uvařte doměkka, trvá to hodinu.
V pánvi s vyšším okrajem vhodné do trouby opékejte na másle či sádle cibuli. Přidejte česnek, sůl a ještě chvíli opékejte. Vsypte fazole, koření a promíchejte, podlijte vodou nebo vývarem a povařte. Rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
Fazole posypte sýrem a dejte zapéct pod gril. Podávejte se zbylými surovinami a rýží. Dle chuti zakápněte limetou.