Zapékané obří fazole

Zapékané obří fazole

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 602 kcal
Bílkoviny 3 g
Cukr 38 g
Tuky 41 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky. A protože čerstvá rajčata nejsou v zimě nic moc, snad vyjma třešňových, sáhli jsme po konzervovaných.

Suroviny

400 g
obří fazole suché, namočených přes noc do spousty studené vody
olivový olej 3 PL
panenský, (nejlépe řeckého) + k podávání
cibule bílá 1 ks
nakrájená nadrobno
2 stroužky
če nakrájené nadrobno
rajčatový protlak 2 PL
rajčata 3
400g, krájených loupaných (nejlépe italských), scezená
krupicový cukr 1 ČL
(nebo víc, podle chuti)
oregano 1 ČL
sušené
skořice 1 špetka
2 PL
hladkolistá petrželka nakrájené + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
pečivo
čerstvé, k podávání

Namočené fazole sceďte, propláchněte a nasypte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte asi 50 minut, aby jen mírně změkly. Sceďte a odložte.

2 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a česnek, pak opékejte na středním ohni asi 10 minut doměkka, ale nesmí se zabarvit. Přidejte rajský protlak, opékejte další minutu, potom přidejte ostatní suroviny (doslaďte podle kyselosti rajčat) a zvolna vařte 2–3 minuty.

3 Osolte a promíchejte s fazolemi. Přesuňte do velké zapékací nádoby a pečte cca 1 hodinu, nezakryté a bez míchání, až fazole změknou. Nechte zchladnout a podávejte opepřené, posypané petrželkou a pokapané dobrým olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo. 

NĚCO NAVÍC
Pokud pro vás jídlo bez masa není jídlo, doplňte fazole navrch ještě opečenou slaninou nebo do nich přidejte a zapékejte s nimi masové koule anebo nakrájené opečené klobásky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit