0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané obří fazole

Zapékané obří fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané obří fazole

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1458 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 156 g
Tuky 62 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky. A protože čerstvá rajčata nejsou v zimě nic moc, snad vyjma třešňových, sáhli jsme po konzervovaných.

Suroviny

fazole obří 400 g
suché, namočené přes noc do studené vody
olivový olej panenský 3 PL
+ k podávání
cibule bílá 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
rajčatový protlak 2 PL
konzervovaná rajčata krájená 1 200 g
3 konzervy, nejlépe italská rajčata
krupicový cukr 1 ČL
nebo víc, podle chuti
oregano 2 ČL
skořice 1 špetka
petrželka 2 PL
nakrájená + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
pečivo
čerstvé, k podávání

Postup

1

Namočené fazole sceďte, propláchněte a nasypte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte asi 50 minut, aby jen mírně změkly. Sceďte a odložte.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a česnek, pak opékejte na středním ohni asi 10 minut doměkka, ale nesmí se zabarvit.

4

Přidejte rajský protlak, opékejte další minutu, potom přidejte ostatní suroviny (doslaďte podle kyselosti rajčat) a zvolna vařte 2–3 minuty.

5

Osolte a promíchejte s fazolemi. Přesuňte do velké zapékací nádoby a pečte cca 1 hodinu, nezakryté a bez míchání, až fazole změknou.

6

Nechte zchladnout a podávejte opepřené, posypané petrželkou a pokapané dobrým olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo. 

NĚCO NAVÍC
Pokud pro vás jídlo bez masa není jídlo, doplňte fazole navrch ještě opečenou slaninou nebo do nich přidejte a zapékejte s nimi masové koule anebo nakrájené opečené klobásky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč