0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané obří fazole

Zapékané obří fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané obří fazole

4.5/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1458 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 156 g
Tuky 62 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky. A protože čerstvá rajčata nejsou v zimě nic moc, snad vyjma třešňových, sáhli jsme po konzervovaných.

Suroviny

fazole obří 400 g
suché, namočené přes noc do studené vody
olivový olej panenský 3 PL
+ k podávání
cibule bílá 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
rajčatový protlak 2 PL
konzervovaná rajčata krájená 1 200 g
3 konzervy, nejlépe italská rajčata
krupicový cukr 1 ČL
nebo víc, podle chuti
oregano 2 ČL
skořice 1 špetka
petrželka 2 PL
nakrájená + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
pečivo
čerstvé, k podávání

Postup

1

Namočené fazole sceďte, propláchněte a nasypte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte asi 50 minut, aby jen mírně změkly. Sceďte a odložte.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a česnek, pak opékejte na středním ohni asi 10 minut doměkka, ale nesmí se zabarvit.

4

Přidejte rajský protlak, opékejte další minutu, potom přidejte ostatní suroviny (doslaďte podle kyselosti rajčat) a zvolna vařte 2–3 minuty.

5

Osolte a promíchejte s fazolemi. Přesuňte do velké zapékací nádoby a pečte cca 1 hodinu, nezakryté a bez míchání, až fazole změknou.

6

Nechte zchladnout a podávejte opepřené, posypané petrželkou a pokapané dobrým olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo. 

NĚCO NAVÍC
Pokud pro vás jídlo bez masa není jídlo, doplňte fazole navrch ještě opečenou slaninou nebo do nich přidejte a zapékejte s nimi masové koule anebo nakrájené opečené klobásky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč