Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem
Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Oříškovo-semínková směs v karamelu s misem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3037 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 164 g
Tuky 218 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li rádi slaný karamel, pak bude karamel s misem něco pro vás – spojení slané a sladké chuti se spoustou umami. Karamel s misem dodává přitažlivost nejen téhle směsi, ale také opékanému lilku, grilovaným kuřecím horním stehnům nebo pečené dýni.

Související recepty

Suroviny

kešú 100 g
mandle celé 100 g
krystalový cukr 100 g
sezamový olej 2 ČL
hnědá
dýňová semínka 25 g
slunečnicová semínka 25 g
sezamová semínka 3 PL
černá či bílá nebo směs
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Kešú, arašídy a mandle rozprostřete na 2 plechy a pečte 15 minut dozlatohněda, v polovině promíchejte.

2

Až promícháte směs v troubě, nasypte do pánvičky cukr a vlijte 4 lžíce vody. Ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Mírně zesilte oheň a krouživým pohybem s pánvičkou směs promíchávejte (buďte opatrní, abyste se nespálili!), až začne bublat a promění se v sytě zlatý karamel. Pak ji odstavte, vlijte sezamový olej a rozptylte jej v karamelu krouživým pohybem.

3

Pak opatrně vmíchejte miso – pozor, karamel bude prskat. Vyjměte z trouby plech(y) a ořechy a mandle nasypte do velké žáruvzdorné mísy spolu s veškerými semínky a pepřem. Rychle je zalijte karamelem a rovnou přitom míchejte vařečkou, aby se směs rovnoměrně obalila karamelem – všechno by se mělo začít lepit dohromady a tvořit hrudky.

4

Vyškrabte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout a zkřupavět. Pak rozdělte na hrudky a buď můžete směs hned jíst, nebo ji uchovávat až týden ve vzduchotěsné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud vás sladko-slano-umami kombinace karamelu a pasty miso uchvátí, můžete si vyrobit také karamelky s pastou miso, v těch ale nejlépe funguje bílá – a tedy nejjemnější – pasta miso.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...