Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oukrop de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2362 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 373 g
Tuky 48 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oukrop znáte možná spíš pod názvem česneková polévka. Recept na modernizovaný oukrop spojuje hned několik variant nejobyčejnější lidové polévky a doplňuje je čerstvými klíčky a výhonky. Česká česnečka v našem pojetí se hodí nejen k boji s nachlazením. Pokud česnek nemůžete či zrovna nechcete jíst, použijte místo něj čerstvě nastrouhaný křen. 

Suroviny

střední, oloupaných a nakrájených na kostičky
kmín ½ ČL
celý (podle chuti)
libeček 1 špetka
sušený + k podávání (nemusí být)
sůl
sádlo 5 ČL
husí nebo vepřové + na opékání chleba
chleba 4 plátky
nakrájené na kostičky
česnek 5 stroužků
nakrájených nadrobno či drcených
majoránka (drhnutá)
nemusí být
celerová nať 1 hrst
řeřicha 1 bal
klíčky 4 hrsti
např. směs ředkvičky, vojťěšky a brokolice

Postup

1

V hrnci zalijte brambory s kmínem a libečkem podle chuti 1,5 litru studené vody, osolte a uvařte doměkka, asi 15 minut.

2

Mezitím opečte v pánvi na troše sádla chlebové kostičky dozlatova. Do misek či talířů nachystejte po 1 lžičce sádla, rozdělte česnek a podle chuti přidejte po promnuté špetce majoránky a/nebo libečku.

3

Obsah misek či talířů přelijte pomocí naběračky horkými bramborami i s vodou, v níž se vařily. Posypte nakrájenou celerovou natí, nastříhanou řeřichou a klíčky podle chuti. Podávejte ihned, doplněné chlebovými kostičkami.

NĚCO NAVÍC
Namísto sušeného libečku či celerové nati se hodí i čerstvý libeček. Chcete-li mít polévku bohatší na bílkoviny, přidejte třeba mungové klíčky či výhonky (můžete je krátce spařit v hrnci spolu s dovářejícími se bramborami).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín