Oukrop znáte možná spíš pod názvem česneková polévka. Recept na modernizovaný oukrop spojuje hned několik variant nejobyčejnější lidové polévky a doplňuje je čerstvými klíčky a výhonky. Česká česnečka v našem pojetí se hodí nejen k boji s nachlazením. Pokud česnek nemůžete či zrovna nechcete jíst, použijte místo něj čerstvě nastrouhaný křen.
Suroviny
Postup
V hrnci zalijte brambory s kmínem a libečkem podle chuti 1,5 litru studené vody, osolte a uvařte doměkka, asi 15 minut.
Mezitím opečte v pánvi na troše sádla chlebové kostičky dozlatova. Do misek či talířů nachystejte po 1 lžičce sádla, rozdělte česnek a podle chuti přidejte po promnuté špetce majoránky a/nebo libečku.
Obsah misek či talířů přelijte pomocí naběračky horkými bramborami i s vodou, v níž se vařily. Posypte nakrájenou celerovou natí, nastříhanou řeřichou a klíčky podle chuti. Podávejte ihned, doplněné chlebovými kostičkami.
NĚCO NAVÍC
Namísto sušeného libečku či celerové nati se hodí i čerstvý libeček. Chcete-li mít polévku bohatší na bílkoviny, přidejte třeba mungové klíčky či výhonky (můžete je krátce spařit v hrnci spolu s dovářejícími se bramborami).