Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovocný koláč z grilu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 980 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 165 g
Tuky 22 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věděli jste, že na grilu můžete upéct i koláč? Ano! A tenhle rustikální koláč (nebo také galetka či crostata, chcete-li), je neuvěřitelně lahodný. Věřte, že až tenhle dozlatova upečený zázrak plný ovoce vyndáte z grilu, budete za absolutní hvězdu. těsto je křupavé a voňavé, ovocná náplň šťavnatá a ta vůně? Božská!

Suroviny

250 g, již vyválené (kupované – např. Wewalka, nebo domácí)
ovoce 3 hrnky
mražené a povolené nebo čerstvé – např. rybíz, maliny, jahody, meruňky
+ navíc na posypání
škrob 2 PL
kukuřičný
citron ½ ks
šťáva vymačkaná a kůra nastrouhaná najemno
nebo smetana, na potření
nebo tvaroh, k podávání

Postup

1

Gril rozehřejte na 170 °C na nepřímé grilování (viz Něco navíc). 

2

Ovoce očistěte, vsypte do misky, přidejte cukr, škrob, citronovou šťávu a kůru a promíchejte. 

3

Těsto rozbalte (nebo vyválejte a dejte na pečicí papír), do středu dejte ovoce a nechte zhruba 4 cm okraje volné – ty přehněte přes ovoce. Okraje potřete mlékem nebo smetanou a posypte zbylým cukrem. 

4

Na nahřátý pečicí kámen nebo tál položte pečicí papír s těstem a přiklopte poklopem od grilu. Pokud tál ani kámen nemáte, použijte pánvičku (nejlépe litinovou) nebo aluminiovou misku – v takovém případě dejte těsto do pánvičky či misky a teprve poté plňte a tvarujte. Pečte zhruba 20–30 minut dozlatova.

5

Podávejte s jogurtem nebo tvarohem (případně v jinou část dne se zmrzlinou)

NĚCO NAVÍC
Koláč je třeba péct na nepřímém žáru, jinak by se odspoda spálil. Pokud si nevíte rady s nepřímým žárem (např u grilu na uhlí), postavte pod nádobu s koláčem misku nebo pánvičku dnem vzhůru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč