Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovocný koláč z grilu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 980 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 165 g
Tuky 22 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věděli jste, že na grilu můžete upéct i koláč? Ano! A tenhle rustikální koláč (nebo také galetka či crostata, chcete-li), je neuvěřitelně lahodný. Věřte, že až tenhle dozlatova upečený zázrak plný ovoce vyndáte z grilu, budete za absolutní hvězdu. těsto je křupavé a voňavé, ovocná náplň šťavnatá a ta vůně? Božská!

Suroviny

250 g, již vyválené (kupované – např. Wewalka, nebo domácí)
ovoce 3 hrnky
mražené a povolené nebo čerstvé – např. rybíz, maliny, jahody, meruňky
+ navíc na posypání
škrob 2 PL
kukuřičný
citron ½ ks
šťáva vymačkaná a kůra nastrouhaná najemno
nebo smetana, na potření
nebo tvaroh, k podávání

Postup

1

Gril rozehřejte na 170 °C na nepřímé grilování (viz Něco navíc). 

2

Ovoce očistěte, vsypte do misky, přidejte cukr, škrob, citronovou šťávu a kůru a promíchejte. 

3

Těsto rozbalte (nebo vyválejte a dejte na pečicí papír), do středu dejte ovoce a nechte zhruba 4 cm okraje volné – ty přehněte přes ovoce. Okraje potřete mlékem nebo smetanou a posypte zbylým cukrem. 

4

Na nahřátý pečicí kámen nebo tál položte pečicí papír s těstem a přiklopte poklopem od grilu. Pokud tál ani kámen nemáte, použijte pánvičku (nejlépe litinovou) nebo aluminiovou misku – v takovém případě dejte těsto do pánvičky či misky a teprve poté plňte a tvarujte. Pečte zhruba 20–30 minut dozlatova.

5

Podávejte s jogurtem nebo tvarohem (případně v jinou část dne se zmrzlinou)

NĚCO NAVÍC
Koláč je třeba péct na nepřímém žáru, jinak by se odspoda spálil. Pokud si nevíte rady s nepřímým žárem (např u grilu na uhlí), postavte pod nádobu s koláčem misku nebo pánvičku dnem vzhůru.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín