Věděli jste, že na grilu můžete upéct i koláč? Ano! A tenhle rustikální koláč (nebo také galetka či crostata, chcete-li), je neuvěřitelně lahodný. Věřte, že až tenhle dozlatova upečený zázrak plný ovoce vyndáte z grilu, budete za absolutní hvězdu. těsto je křupavé a voňavé, ovocná náplň šťavnatá a ta vůně? Božská!
Suroviny
Postup
Gril rozehřejte na 170 °C na nepřímé grilování (viz Něco navíc).
Ovoce očistěte, vsypte do misky, přidejte cukr, škrob, citronovou šťávu a kůru a promíchejte.
Těsto rozbalte (nebo vyválejte a dejte na pečicí papír), do středu dejte ovoce a nechte zhruba 4 cm okraje volné – ty přehněte přes ovoce. Okraje potřete mlékem nebo smetanou a posypte zbylým cukrem.
Na nahřátý pečicí kámen nebo tál položte pečicí papír s těstem a přiklopte poklopem od grilu. Pokud tál ani kámen nemáte, použijte pánvičku (nejlépe litinovou) nebo aluminiovou misku – v takovém případě dejte těsto do pánvičky či misky a teprve poté plňte a tvarujte. Pečte zhruba 20–30 minut dozlatova.
Podávejte s jogurtem nebo tvarohem (případně v jinou část dne se zmrzlinou)
NĚCO NAVÍC
Koláč je třeba péct na nepřímém žáru, jinak by se odspoda spálil. Pokud si nevíte rady s nepřímým žárem (např u grilu na uhlí), postavte pod nádobu s koláčem misku nebo pánvičku dnem vzhůru.