0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 galetku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5133 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 625 g
Tuky 233 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě rustikálního koláče si nemusíte lámat hlavu s nerovnými okraji nebo nepravidelností. Ba naopak! Trocha ledabylosti mu nesmírně sluší!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
krupicový cukr 110 g
citronová kůra 2 ČL
najemno nastrouhaná
máslo 125 g
vychlazené a nakrájené na malé kostičky
sádlo 75 g
vychlazené a nakrájené
citronová štáva 1 PL
lze nahradit jablečným octem
voda 100 ml
ledová
mouka mandlová 60 g
lehce nasucho opražená
NA OVOCNOU NÁPLŇ
krupicový cukr 75 g
kardamom 1 ČL
mletý
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
citronová štáva 1 ČL
broskve 1 kg
vypeckované a nakrájené na klínky
NA DOKONČENÍ
vejce 1 ks
prošlehané
krystalový cukr 2 PL
nebo jiný hrubší cukr

1 Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou, přidejte máslo a sádlo a rychle prsty propracujte, aby vznikla drobenka. Přidejte citronovou šťávu, vodu a pomocí vařečky nebo špachtle rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

2 Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélníkový či oválný plát o síle 4–5 mm a přibližných rozměrech 30 x 40 cm. Přeneste na plech. Plát posypte mandlemi, ale kolem dokola nechte 4cm volný okraj. Dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Připravte náplň. Ve velké míse smíchejte cukr s kardamomem a vanilkou. Přidejte broskve a opatrně promíchejte, aby se obalily cukrem. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Broskve rovnoměrně vyskládejte nebo nasypte na korpus posypaný mandlemi. Volné okraje těsta ohrňte přes broskve, potřete je rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte krystalovým cukrem. Pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 35 minut dozlatova. Nechte před podáváním minimálně 10 minut zchladnout.

NĚCO NAVÍC
K broskvím můžete přidat i další druhy ovoce – jahody, maliny, borůvky, meruňky. Ovoce můžete také před pečením posypat sekanými ořechy (pistáciemi, mandlemi, lískovými oříšky...). Pokud chcete, aby se ovoce v koláči při podávání krásně lesklo, potřete ho po upečení nahřátým broskvovým (nebo meruňkovým) džemem zbaveným kousků ovoce. Galetku můžete podávat samotnou nebo se zakysanou smetanou, crème fraîche či kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit