4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 galetku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5133 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 625 g
Tuky 233 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě rustikálního koláče si nemusíte lámat hlavu s nerovnými okraji nebo nepravidelností. Ba naopak! Trocha ledabylosti mu nesmírně sluší!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
krupicový cukr 110 g
citronová kůra 2 ČL
najemno nastrouhaná
máslo 125 g
vychlazené a nakrájené na malé kostičky
sádlo 75 g
vychlazené a nakrájené
citronová štáva 1 PL
lze nahradit jablečným octem
voda 100 ml
ledová
mouka mandlová 60 g
lehce nasucho opražená
NA OVOCNOU NÁPLŇ
krupicový cukr 75 g
kardamom 1 ČL
mletý
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
citronová štáva 1 ČL
broskve 1 kg
vypeckované a nakrájené na klínky
NA DOKONČENÍ
vejce 1 ks
prošlehané
krystalový cukr 2 PL
nebo jiný hrubší cukr

1 Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou, přidejte máslo a sádlo a rychle prsty propracujte, aby vznikla drobenka. Přidejte citronovou šťávu, vodu a pomocí vařečky nebo špachtle rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

2 Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélníkový či oválný plát o síle 4–5 mm a přibližných rozměrech 30 x 40 cm. Přeneste na plech. Plát posypte mandlemi, ale kolem dokola nechte 4cm volný okraj. Dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Připravte náplň. Ve velké míse smíchejte cukr s kardamomem a vanilkou. Přidejte broskve a opatrně promíchejte, aby se obalily cukrem. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Broskve rovnoměrně vyskládejte nebo nasypte na korpus posypaný mandlemi. Volné okraje těsta ohrňte přes broskve, potřete je rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte krystalovým cukrem. Pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 35 minut dozlatova. Nechte před podáváním minimálně 10 minut zchladnout.

NĚCO NAVÍC
K broskvím můžete přidat i další druhy ovoce – jahody, maliny, borůvky, meruňky. Ovoce můžete také před pečením posypat sekanými ořechy (pistáciemi, mandlemi, lískovými oříšky...). Pokud chcete, aby se ovoce v koláči při podávání krásně lesklo, potřete ho po upečení nahřátým broskvovým (nebo meruňkovým) džemem zbaveným kousků ovoce. Galetku můžete podávat samotnou nebo se zakysanou smetanou, crème fraîche či kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit