Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 galetku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5133 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 625 g
Tuky 233 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě rustikálního koláče si nemusíte lámat hlavu s nerovnými okraji nebo nepravidelností. Ba naopak! Trocha ledabylosti mu nesmírně sluší!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
krupicový cukr 110 g
citronová kůra 2 ČL
najemno nastrouhaná
máslo 125 g
vychlazené a nakrájené na malé kostičky
sádlo 75 g
vychlazené a nakrájené
citronová štáva 1 PL
lze nahradit jablečným octem
voda 100 ml
ledová
mouka mandlová 60 g
lehce nasucho opražená
NA OVOCNOU NÁPLŇ
krupicový cukr 75 g
kardamom 1 ČL
mletý
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá
citronová štáva 1 ČL
broskve 1 kg
vypeckované a nakrájené na klínky
NA DOKONČENÍ
vejce 1 ks
prošlehané
krystalový cukr 2 PL
nebo jiný hrubší cukr

1 Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou, přidejte máslo a sádlo a rychle prsty propracujte, aby vznikla drobenka. Přidejte citronovou šťávu, vodu a pomocí vařečky nebo špachtle rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

2 Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélníkový či oválný plát o síle 4–5 mm a přibližných rozměrech 30 x 40 cm. Přeneste na plech. Plát posypte mandlemi, ale kolem dokola nechte 4cm volný okraj. Dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Připravte náplň. Ve velké míse smíchejte cukr s kardamomem a vanilkou. Přidejte broskve a opatrně promíchejte, aby se obalily cukrem. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte. Broskve rovnoměrně vyskládejte nebo nasypte na korpus posypaný mandlemi. Volné okraje těsta ohrňte přes broskve, potřete je rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypte krystalovým cukrem. Pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 35 minut dozlatova. Nechte před podáváním minimálně 10 minut zchladnout.

NĚCO NAVÍC
K broskvím můžete přidat i další druhy ovoce – jahody, maliny, borůvky, meruňky. Ovoce můžete také před pečením posypat sekanými ořechy (pistáciemi, mandlemi, lískovými oříšky...). Pokud chcete, aby se ovoce v koláči při podávání krásně lesklo, potřete ho po upečení nahřátým broskvovým (nebo meruňkovým) džemem zbaveným kousků ovoce. Galetku můžete podávat samotnou nebo se zakysanou smetanou, crème fraîche či kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit