4.2 / 5. Počet hodnocení: 75
Do 30 minut 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2618 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 278 g
Tuky 131 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč zvládnete upéct i tam, kde není skoro žádné kuchyňské vybavení – potřebovat budete jen misku, váleček (nebo třeba lahev od vína), plech a troubu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
plus na podsypání
skořice 2 ČL
máslo 140 g
studené
třtinový cukr 85 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek odděleně
1 PL
kukuřičná krupice z polenty, nebo mletých mandlí
meruňky 700 g
vypeckované
třtinový cukr 1 PL
demerara, hrubší krystaly

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

V míse smíchejte mouku se skořicí, pak přidejte nakrájené máslo a zpracujte na drobenku.

3

Z odváženého množství dejte stranou 2 lžíce cukru a druhou část přisypte k drobence. Vmíchejte žloutek a lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Chvíli ho ještě hněťte na lehce pomoučněné ploše, pak ho zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

4

Poloviny meruněk smíchejte se zbylým cukrem. Těsto vyválejte přímo na pečicím papíře na placku o průměru 30 cm a přesuňte jej i s papírem na plech.

5

Doprostřed (do kruhu o průměru asi 20 cm) nasypte polentu nebo mandle a poklaďte ji půlkami oslazených meruněk (řezem vzhůru).

6

Zlehka přehněte okraje těsta přes meruňky, střed nechte nezakrytý. Bílkem potřete okraje těsta a posypte je třtinovým cukrem.

7

Pečte 30–35 minut nebo do chvíle, kdy bude těsto pevné a meruňky se propečou a změknou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit