0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 79
Do 30 minut Snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2673 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 290 g
Tuky 131 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč zvládnete upéct i tam, kde není skoro žádné kuchyňské vybavení – potřebovat budete jen misku, váleček (nebo třeba lahev od vína), plech a troubu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
plus na podsypání
skořice 2 ČL
máslo 140 g
studené
třtinový cukr 85 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek odděleně
krupice kukuřičná 1 PL
nebo mletých mandlí
meruňky 700 g
vypeckované
třtinový cukr 1 PL
s hrubšími krystaly

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

V míse smíchejte mouku se skořicí, pak přidejte nakrájené máslo a zpracujte na drobenku.

3

Z odváženého množství dejte stranou 2 lžíce cukru a druhou část přisypte k drobence. Vmíchejte žloutek a lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Chvíli ho ještě hněťte na lehce pomoučněné ploše, pak ho zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

4

Poloviny meruněk smíchejte se zbylým cukrem. Těsto vyválejte přímo na pečicím papíře na placku o průměru 30 cm a přesuňte jej i s papírem na plech.

5

Doprostřed (do kruhu o průměru asi 20 cm) nasypte polentu nebo mandle a poklaďte ji půlkami oslazených meruněk (řezem vzhůru).

6

Zlehka přehněte okraje těsta přes meruňky, střed nechte nezakrytý. Bílkem potřete okraje těsta a posypte je třtinovým cukrem.

7

Pečte 30–35 minut nebo do chvíle, kdy bude těsto pevné a meruňky se propečou a změknou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč