Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 92
Do 30 minut Snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2673 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 290 g
Tuky 131 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč zvládnete upéct i tam, kde není skoro žádné kuchyňské vybavení – potřebovat budete jen misku, váleček (nebo třeba lahev od vína), plech a troubu.

Suroviny

plus na podsypání
máslo 140 g
studené
třtinový cukr 85 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek odděleně
krupice kukuřičná 1 PL
nebo mletých mandlí
vypeckované
třtinový cukr 1 PL
s hrubšími krystaly

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

V míse smíchejte mouku se skořicí, pak přidejte nakrájené máslo a zpracujte na drobenku.

3

Z odváženého množství dejte stranou 2 lžíce cukru a druhou část přisypte k drobence. Vmíchejte žloutek a lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Chvíli ho ještě hněťte na lehce pomoučněné ploše, pak ho zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

4

Poloviny meruněk smíchejte se zbylým cukrem. Těsto vyválejte přímo na pečicím papíře na placku o průměru 30 cm a přesuňte jej i s papírem na plech.

5

Doprostřed (do kruhu o průměru asi 20 cm) nasypte polentu nebo mandle a poklaďte ji půlkami oslazených meruněk (řezem vzhůru).

6

Zlehka přehněte okraje těsta přes meruňky, střed nechte nezakrytý. Bílkem potřete okraje těsta a posypte je třtinovým cukrem.

7

Pečte 30–35 minut nebo do chvíle, kdy bude těsto pevné a meruňky se propečou a změknou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...