
Páj s mletým masem a vejci
Dvojitá porce překvapení! Po nakrojení slaného páje objevíte sekanou, která je navíc plněná vejci. Jeden plátek nikdy nestačí.
Ingredience
- sádlo na vymazání formy
- celá dávka základního těsta
- 1 rozšlehané vejce na potření
- 300 g klobásek salsiccia, bez střívka
- 300 g mletého vepřového masa (můžete použít i krůtí)
- 150 g libového uzeného, na kostky
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 4 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
- 2 lžičky sušené saturejky
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 vajec uvařených natvrdo
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Rozehřejte troubu na 200°C. Formu na biskupský chlebíček lehce vymažte sádlem a vyložte přesahujícím pečicím papírem tak, abyste po upečení páj snadno vyndali.
2 Na náplň všechno kromě vajec promíchejte v míse a uložte do chladu.
3 Připravte těsto, oddělte z něj 2/3 a rozválejte. Rozválenou placku vložte do formy a prsty ji vytvarujte po stěnách těsně nad vrch formy, těsto by mělo trochu přesahovat, aby se po naplnění dobře spojilo s ‚pokličkou‘.
4 Polovinu náplně vložte do formy. Z vajec odřízněte po obou stranách špičku a poklaďte je naležato těsně za sebe na vrstvu masa. Pak na vejce navršte zbytek masové náplně a trochu upěchujte. Z poslední části těsta vyválejte ‚pokličku‘, dobře ji přitiskněte a vytvořte prsty ozdobný okraj. Do pokličky udělejte mělké zářezy, aby při pečení měla kudy unikat pára. Potřete vejcem.
5 Vložte páj do trouby, po 30 minutách ztlumte troubu na 180°C a pečte ještě hodinu. Nechte vychladnout, pak opatrně pomocí papíru vyjměte a krájejte na porce.Páj jezte buď studený – jako příloha se hodí zelený salát, reliš, čatní nebo nakládaná zelenina. Můžete jej ale i ohřát a podávat třeba s bramborovou kaší.
Přidat komentář