Základní těsto na slaný páj

Základní těsto na slaný páj

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 dávku těsta

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3388 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 352 g
Tuky 172 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto, které spolehlivě drží náplň, jen ho nesmíte dlouho zpracovávat – s velmi pružným těstem se pak hůř pracuje. Jestli potřebujete jen poloviční dávku těsta, jednoduše vydělte přísady dvěma.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 550 g
máslo 75 g
studené, na kostičky
voda 200 ml
sádlo 100 g
sůl 0.5 ČL

1 Mouku prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty zpracujte do podoby hrubé drobenky. V rendlíku zahřejte 200 ml vody a dejte do ní rozpustit sádlo a sůl. Jakmile voda se sádlem začne vřít, odstavte ji a nalijte do mouky. Vařečkou zpracujte na těsto. Když těsto trochu zchladne, aby se s ním dalo pracovat, přemístěte je na pracovní desku a chvilku hněťte. Pak rozválejte a tvarujte podle potřeby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit