Páj s mletým masem a vejci

Páj s mletým masem a vejci

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2620 kcal
Bílkoviny 209 g
Cukr 57 g
Tuky 191 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dvojitá porce překvapení! Po nakrojení slaného páje objevíte sekanou, která je navíc plněná vejci. Jeden plátek nikdy nestačí.

Suroviny

sádlo
na vymazání formy
základní těsto
celá dávka
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na náplň
klobása 300 g
nejlépe salsiccia bez střívka
vepřové maso mleté 300 g
lze nahradi krůtím
uzené maso 150 g
na kostky
cibule 1 ks
menší, nadrobno
petrželka 4 PL
nasekaná
šalvěj 1 PL
nasekané
saturejka 2 PL
sušené
muškátový oříšek
pár strouhnutí
pepř
čerstvě mletý
vejce 5 ks
uvařené natvrdo

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Formu na biskupský chlebíček lehce vymažte sádlem a vyložte přesahujícím pečicím papírem tak, abyste po upečení páj snadno vyndali.

2 Na náplň všechno kromě vajec promíchejte v míse a uložte do chladu.

3 Připravte těsto, oddělte z něj 2/3 a rozválejte. Rozválenou placku vložte do formy a prsty ji vytvarujte po stěnách těsně nad vrch formy, těsto by mělo trochu přesahovat, aby se po naplnění dobře spojilo s ‚pokličkou‘.

4 Polovinu náplně vložte do formy. Z vajec odřízněte po obou stranách špičku a poklaďte je naležato těsně za sebe na vrstvu masa. Pak na vejce navršte zbytek masové náplně a trochu upěchujte. Z poslední části těsta vyválejte ‚pokličku‘, dobře ji přitiskněte a vytvořte prsty ozdobný okraj. Do pokličky udělejte mělké zářezy, aby při pečení měla kudy unikat pára. Potřete vejcem.

5 Vložte páj do trouby, po 30 minutách ztlumte troubu na 180°C a pečte ještě hodinu. Nechte vychladnout, pak opatrně pomocí papíru vyjměte a krájejte na porce.Páj jezte buď studený – jako příloha se hodí zelený salát, reliš, čatní nebo nakládaná zelenina. Můžete jej ale i ohřát a podávat třeba s bramborovou kaší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit