0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panna cotta s balzamikovými jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2515 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 172 g
Tuky 173 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná panna cotta (v překladu vařená smetana) by byla skvělá jen se samotnými jahodami, ale když ji doplníte další osvědčenou kombinací – jahodami marinovanými v balzamikovém octě –, získáte doslova esenci italské kuchyně.

Suroviny

želatina 2 ČL
jemně mletá
smetana ke šlehání 500 ml
krupicový cukr 40 g
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrabnutý lusk i semínka
rostlinný olej
na vytření formiček
Na jahody
jahody 1 l
balzamikový ocet 3 PL
moučkový cukr 1 PL
pepř 0.5 PL
čerstvě drcený

Postup

1

Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala.

2

Čtyři plastové formičky velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni.

3

Přidejte želatinu a 1–2 minuty zahřívejte či vařte do rozpuštění (řiďte se návodem na obalu, s každou želatinou se totiž pracuje jinak).

4

Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte.

5

Jahody pokrájejte, dejte do mísy a smíchejte je s balzamikem, cukrem a pepřem. Nechte stát 30 minut. Pak podávejte k panna cottě.

TIPY & TRIKY

  • Budete-li chtít připravit 8 báboviček, nedávejte dvojnásobné množství želatiny, ale jen 3 lžičky; panna cotta je pak moc ,želatinová‘.
     
  • Nemáte formičky na panna cottu? Rozlijte svařenou smetanu do silikonových formiček na muffiny, běžných porcelánových hrnečků nebo do skleniček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit