0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panna cotta s balzamikovými jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2515 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 172 g
Tuky 173 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná panna cotta (v překladu vařená smetana) by byla skvělá jen se samotnými jahodami, ale když ji doplníte další osvědčenou kombinací – jahodami marinovanými v balzamikovém octě –, získáte doslova esenci italské kuchyně.

Suroviny

želatina 2 ČL
jemně mletá
smetana ke šlehání 500 ml
krupicový cukr 40 g
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrabnutý lusk i semínka
rostlinný olej
na vytření formiček
Na jahody
jahody 1 l
balzamikový ocet 3 PL
moučkový cukr 1 PL
pepř 0.5 PL
čerstvě drcený

Postup

1

Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala.

2

Čtyři plastové formičky velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni.

3

Přidejte želatinu a 1–2 minuty zahřívejte či vařte do rozpuštění (řiďte se návodem na obalu, s každou želatinou se totiž pracuje jinak).

4

Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte.

5

Jahody pokrájejte, dejte do mísy a smíchejte je s balzamikem, cukrem a pepřem. Nechte stát 30 minut. Pak podávejte k panna cottě.

TIPY & TRIKY

  • Budete-li chtít připravit 8 báboviček, nedávejte dvojnásobné množství želatiny, ale jen 3 lžičky; panna cotta je pak moc ,želatinová‘.
     
  • Nemáte formičky na panna cottu? Rozlijte svařenou smetanu do silikonových formiček na muffiny, běžných porcelánových hrnečků nebo do skleniček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit