0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panna cotta s balzamikovými jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2515 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 172 g
Tuky 173 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná panna cotta (v překladu vařená smetana) by byla skvělá jen se samotnými jahodami, ale když ji doplníte další osvědčenou kombinací – jahodami marinovanými v balzamikovém octě –, získáte doslova esenci italské kuchyně.

Suroviny

želatina 2 ČL
jemně mletá
krupicový cukr 40 g
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrabnutý lusk i semínka
rostlinný olej
na vytření formiček
Na jahody
balzamikový ocet 3 PL
moučkový cukr 1 PL
pepř ½ PL
čerstvě drcený

Postup

1

Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina vodu absorbovala.

2

Čtyři plastové formičky velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni.

3

Přidejte želatinu a 1–2 minuty zahřívejte či vařte do rozpuštění (řiďte se návodem na obalu, s každou želatinou se totiž pracuje jinak).

4

Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte.

5

Jahody pokrájejte, dejte do mísy a smíchejte je s balzamikem, cukrem a pepřem. Nechte stát 30 minut. Pak podávejte k panna cottě.

TIPY & TRIKY

  • Budete-li chtít připravit 8 báboviček, nedávejte dvojnásobné množství želatiny, ale jen 3 lžičky; panna cotta je pak moc ,želatinová‘.
     
  • Nemáte formičky na panna cottu? Rozlijte svařenou smetanu do silikonových formiček na muffiny, běžných porcelánových hrnečků nebo do skleniček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč