Paprikáč s noky

Paprikáč s noky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2393 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 206 g
Tuky 109 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na jižní Moravě se kuřeti či slepici na paprice neřekne jinak než paprikáč. 

Suroviny

kuře 1 ks
slanina 200 g
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
koření
po 5 kuličkách pepře a nového koření, 1 bobkový list)
sůl a pepř
sladká mletá paprika plus špetka pálivé
rajčatový protlak 1 ČL
máslo 50 g
tymián snítka
čerstvý
vývar kuřecí 750 ml
smetana na vaření 250 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
Na noky
mouka pšeničná hrubá 170 g
vejce 1 ks
sůl

1 Kuře omyjte a naporcujte. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte v pekáči vhodném do trouby spolu s kořením.

2 Naporcované kuře osolte, opepřete a posypte paprikou. Vložte jej do pekáče k základu, lehce ze všech stran orestujte, pokud chcete, přidejte protlak a pak lehce podlijte cca 100 ml vývaru (nebo vody). Maso poklaďte kousky másla, přidejte snítku tymiánu a dejte péct zakryté asi na hodinu až hodinu a půl do trouby. V průběhu pečení maso několikrát podlijte a přelijte výpekem.

3 Upečené kuře, koření a tymián vyjměte z pekáče. Ze stěn a ode dna oškrábejte výpečky, přilijte trochu vývaru a vše rozmixujte tyčovým mixérem (případně i propasírujte přes síto). Mouku rozmíchejte ve smetaně a vlijte do hrnce, zahřejte a dolijte zbylým vývarem. Zvolna provařte 15 minut.

4 Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, z těsta vykrajujte pomocí lžic větší noky (nebo ho protlačte přes síto na halušky) a vhazujte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyberte je a nechte okapat. Kuře podávejte s noky a omáčkou.

NĚCO NAVÍC

„Když jsem byla dítě, byla vrchní kuchařkou babička. Dnes sice kuchyni víc šéfuje máma, která vaří tak, jak se to naučila od babičky, ale občas recepty – stejně jako já – vylepšuje. Zlepšovák tohoto paprikáče spočívá v tom, že se nedusí, ale peče v troubě,“ říká šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková o svém zamilovaném jídle z rodného kraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit