Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paprikáč s noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2847 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 290 g
Tuky 115 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jižní Moravě se kuřeti či slepici na paprice neřekne jinak než paprikáč. 

Suroviny

kuře 1 ks
menší
slanina 200 g
na kostičky
větší, nakrájená nadrobno
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá pálivá 1 špetka
pro lepší barvu (nemusí být)
tymián 1 snítka
čerstvý
vývar kuřecí 750 ml
Na noky
mouka pšeničná hrubá 170 g
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Kuře omyjte a naporcujte. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte v pekáči vhodném do trouby spolu s kořením.

2

Naporcované kuře osolte, opepřete a posypte paprikou. Vložte jej do pekáče k základu, lehce ze všech stran orestujte, pokud chcete, přidejte protlak a pak lehce podlijte cca 100 ml vývaru (nebo vody). Maso poklaďte kousky másla, přidejte snítku tymiánu a dejte péct zakryté asi na hodinu až hodinu a půl do trouby. V průběhu pečení maso několikrát podlijte a přelijte výpekem.

3

Upečené kuře, koření a tymián vyjměte z pekáče. Ze stěn a ode dna oškrábejte výpečky, přilijte trochu vývaru a vše rozmixujte tyčovým mixérem (případně i propasírujte přes síto). Mouku rozmíchejte ve smetaně a vlijte do hrnce, zahřejte a dolijte zbylým vývarem. Zvolna provařte 15 minut.

4

Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, z těsta vykrajujte pomocí lžic větší noky (nebo ho protlačte přes síto na halušky) a vhazujte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyberte je a nechte okapat. Kuře podávejte s noky a omáčkou.

NĚCO NAVÍC

„Když jsem byla dítě, byla vrchní kuchařkou babička. Dnes sice kuchyni víc šéfuje máma, která vaří tak, jak se to naučila od babičky, ale občas recepty – stejně jako já – vylepšuje. Zlepšovák tohoto paprikáče spočívá v tom, že se nedusí, ale peče v troubě,“ říká šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková o svém zamilovaném jídle z rodného kraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín