Paprikáč s noky

Paprikáč s noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Paprikáč s noky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2847 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 290 g
Tuky 115 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jižní Moravě se kuřeti či slepici na paprice neřekne jinak než paprikáč. 

Související recepty

Kontrabáš

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typ...

Kyselica

Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu...

Suroviny

kuře 1 ks
menší
slanina 200 g
na kostičky
cibule 1 ks
větší, nakrájená nadrobno
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 1 špetka
paprika pálivá 1 špetka
rajčatový protlak 1 ČL
pro lepší barvu (nemusí být)
máslo 50 g
tymián 1 snítka
čerstvý
vývar kuřecí 750 ml
smetana na vaření 250 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
Na noky
mouka pšeničná hrubá 170 g
vejce 1 ks
sůl

1 Kuře omyjte a naporcujte. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte v pekáči vhodném do trouby spolu s kořením.

2 Naporcované kuře osolte, opepřete a posypte paprikou. Vložte jej do pekáče k základu, lehce ze všech stran orestujte, pokud chcete, přidejte protlak a pak lehce podlijte cca 100 ml vývaru (nebo vody). Maso poklaďte kousky másla, přidejte snítku tymiánu a dejte péct zakryté asi na hodinu až hodinu a půl do trouby. V průběhu pečení maso několikrát podlijte a přelijte výpekem.

3 Upečené kuře, koření a tymián vyjměte z pekáče. Ze stěn a ode dna oškrábejte výpečky, přilijte trochu vývaru a vše rozmixujte tyčovým mixérem (případně i propasírujte přes síto). Mouku rozmíchejte ve smetaně a vlijte do hrnce, zahřejte a dolijte zbylým vývarem. Zvolna provařte 15 minut.

4 Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, z těsta vykrajujte pomocí lžic větší noky (nebo ho protlačte přes síto na halušky) a vhazujte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyberte je a nechte okapat. Kuře podávejte s noky a omáčkou.

NĚCO NAVÍC

„Když jsem byla dítě, byla vrchní kuchařkou babička. Dnes sice kuchyni víc šéfuje máma, která vaří tak, jak se to naučila od babičky, ale občas recepty – stejně jako já – vylepšuje. Zlepšovák tohoto paprikáče spočívá v tom, že se nedusí, ale peče v troubě,“ říká šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková o svém zamilovaném jídle z rodného kraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit