Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3915 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 392 g
Tuky 175 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vdolečky s domácí zavařeninou a zakysanou smetanou je osvědčený recept na sladké hlavní jídlo nebo sytý dezert. Podávat je můžete i se švestkovými povidly, strouhaným tvarohem a šlehačkou. I přes veškeré moderní moučníky jsou tyto vdolky staročeskou klasikou, kterou tolik opečovávaly naše babičky už po generace. Pojďte mlsat!

Suroviny

mléko 200 ml
až 250 ml
změklé
nastrouhaná z 1 citronu
rum 3 PL
tuzemák
sůl 1 špetka
rostlinný olej
na smažení
džem
nejlépe domácí – např. jahodový, k podávání
k podávání

Postup

1

V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2

V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky.

3

Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto.

4

Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

5

Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka.

6

Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout.

7

Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala.

8

Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.

9

Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín