
Vdolečky
Pojďte mlsat!
Ingredience
- 30 g droždí
- 45 g vanilkového cukru
- 400 g hladké mouky + na vál
- 100 g polohrubé mouky
- 200–250 ml mléka
- 45 g másla, změklého
- najemno nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu tuzemáku
- špetka soli
- olej na smažení
- domácí džem (např. jahodový) a zakysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2 V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky. Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
3 Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka. Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.
4 Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.
NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.
Přidat komentář