Vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (23)
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3939 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 395 g
Tuky 176 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pojďte mlsat!

Související recepty

Kontrabáš

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typ...

Kyselica

Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu...

Suroviny

droždí 30 g
vanilkový cukr 45 g
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na vál
mouka pšeničná polohrubá 100 g
mléko 250 ml
máslo 45 g
změklé
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 1 PL
žloutek 4 ks
rum 3 PL
tuzemák
sůl 1 špetka
rostlinný olej
na smažení
džem
nejlépe domácí – např. jahodový, k podávání
zakysaná smetana
k podávání

1 V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2 V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky. Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka. Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.

4 Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit