0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3939 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 395 g
Tuky 176 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pojďte mlsat!

Suroviny

droždí 30 g
vanilkový cukr 45 g
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na vál
mouka pšeničná polohrubá 100 g
mléko 250 ml
máslo 45 g
změklé
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová šťáva 1 PL
žloutek 4 ks
rum 3 PL
tuzemák
sůl 1 špetka
rostlinný olej
na smažení
džem
nejlépe domácí – např. jahodový, k podávání
k podávání

Postup

1

V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2

V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky.

3

Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto.

4

Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

5

Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka.

6

Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout.

7

Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala.

8

Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.

9

Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč