0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3939 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 395 g
Tuky 176 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pojďte mlsat!

Suroviny

droždí 30 g
vanilkový cukr 45 g
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na vál
mouka pšeničná polohrubá 100 g
mléko 250 ml
máslo 45 g
změklé
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 1 PL
žloutek 4 ks
rum 3 PL
tuzemák
sůl 1 špetka
rostlinný olej
na smažení
džem
nejlépe domácí – např. jahodový, k podávání
zakysaná smetana
k podávání

1 V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2 V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky. Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka. Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.

4 Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit