Vdolečky s domácí zavařeninou a zakysanou smetanou je osvědčený recept na sladké hlavní jídlo nebo sytý dezert. Podávat je můžete i se švestkovými povidly, strouhaným tvarohem a šlehačkou. I přes veškeré moderní moučníky jsou tyto vdolky staročeskou klasikou, kterou tolik opečovávaly naše babičky už po generace. Pojďte mlsat!
Suroviny
Postup
V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky.
Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto.
Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka.
Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout.
Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala.
Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.
Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.
NĚCO NAVÍC
„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.