Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená dýně se srirachou, medem a nakládanou cibulí
Pečená dýně se srirachou, medem a nakládanou cibulí
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená dýně se srirachou, medem a nakládanou cibulí

4.1/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 754 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 78 g
Tuky 42 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když nesníte dýni hned zatepla, vychladlou ji rozmačkejte na pomazánku.

Suroviny

máslová, cca 1kg
med 2 PL
tekutý
sezamový olej 1 PL
sriracha 1 PL
+ k podávání
sezamová semínka 2 ČL
na tenká kolečka
vinný ocet červený 4 PL
limetová šťáva 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka. Poloviny dýně obraťte řezem nahoru a ostrým nožem nařezejte v hustých, asi 0,5–1cm rozestupech. Při nařezávání zajistěte dýni po stranách dvěma vařečkami, aby neklouzala a neprořízli jste slupku až do konce. Obě naříznuté poloviny dejte řezem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem.

2

Smíchejte med, olej, srirachu a sezamová semínka, osolte a opepřete. 1 lžíci směsi odložte, zbytkem potřete obě poloviny dýně. Pečte 50–60 minut, doměkka a dozlatova. V polovině doby pečení znovu oddělte jednotlivé zářezy nožem, aby se dužina dobře propekla.

3

Zatímco se dýně peče, smíchejte cibuli, ocet a cukr, občas promíchejte, aby cibule byla rovnoměrně naložená.

4

Zbylou lžíci směsi smíchejte s limetovou šťávou, tahini a trochou teplé vody tak, aby vznikla tekutější omáčka. Podle chuti osolte. Hotovou dýni dejte na talíř, pokapejte omáčkou a trochou srirachy, navrch poklaďte naloženou cibulí a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Komentáře

23.11.2020 12:33

Jak mi vždycky všechny recepty z dýně chutnaly, tomuto receptu jsem na chuť bohužel nepřišla .

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...