Když nesníte dýni hned zatepla, vychladlou ji rozmačkejte na pomazánku.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200°C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka. Poloviny dýně obraťte řezem nahoru a ostrým nožem nařezejte v hustých, asi 0,5–1cm rozestupech. Při nařezávání zajistěte dýni po stranách dvěma vařečkami, aby neklouzala a neprořízli jste slupku až do konce. Obě naříznuté poloviny dejte řezem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem.
Smíchejte med, olej, srirachu a sezamová semínka, osolte a opepřete. 1 lžíci směsi odložte, zbytkem potřete obě poloviny dýně. Pečte 50–60 minut, doměkka a dozlatova. V polovině doby pečení znovu oddělte jednotlivé zářezy nožem, aby se dužina dobře propekla.
Zatímco se dýně peče, smíchejte cibuli, ocet a cukr, občas promíchejte, aby cibule byla rovnoměrně naložená.
Zbylou lžíci směsi smíchejte s limetovou šťávou, tahini a trochou teplé vody tak, aby vznikla tekutější omáčka. Podle chuti osolte. Hotovou dýni dejte na talíř, pokapejte omáčkou a trochou srirachy, navrch poklaďte naloženou cibulí a podávejte.
Komentáře
Jak mi vždycky všechny recepty z dýně chutnaly, tomuto receptu jsem na chuť bohužel nepřišla .