Pečená plněná dýně

Pečená plněná dýně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1282 kcal
Bílkoviny 30 g
Cukr 124 g
Tuky 71 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonalé na podzimní party

Suroviny

dýně 1 ks
cca 3–4 kg nebo 2 dýně o cca 2 kg
olivový olej 50 ml
panenský
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 1.5 PL
klobása grilovací 200 g
čerstvé, nakrájené
jarní cibulka 1 svazek
nakrájená
brambory 150 g
drobné oloupané
mrkev 2 ks
menší nakrájené, oloupané na 0,5 cm kolečka
pórek 1 ks
pouze světlé části, na tenké plátky a propláchnuté
řapíkatý celer 0.5 ks
na 0,5cm kostičky
mražený hrášek 80 g
žampiony 100 g
drobnější
mouka pšeničná hladká 1.5 ČL
mléko 140 ml
2 ks
konzerva bílé fazole (po 400 g) malých, slitých a propláchnutých
šalvěj 1 PL
čerstvé, nahrubo nasekané
tymián 0.5 PL
lístky
vývar kuřecí 250 ml
(viz Chytré rady navíc)

1 Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku‘ stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.

2 Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte klobásky a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, jarní cibulky, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.

3 Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.

4 Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte.
  • Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit