0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená plněná dýně

Pečená plněná dýně

2.8 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1948 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 244 g
Tuky 73 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalé na podzimní party

Suroviny

dýně 1 ks
cca 3–4 kg nebo 2 dýně o cca 2 kg
olivový olej 50 ml
panenský
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 1.5 PL
klobása grilovací 200 g
čerstvé, nakrájené
jarní cibulka 1 svazek
nakrájená
brambory 150 g
drobné oloupané
mrkev 2 ks
menší nakrájené, oloupané na 0,5 cm kolečka
pórek 1 ks
pouze světlé části, na tenké plátky a propláchnuté
řapíkatý celer 0.5 ks
na 0,5cm kostičky
mražený hrášek 80 g
žampiony 100 g
drobnější
mouka pšeničná hladká 1.5 ČL
mléko 140 ml
fazole bílé 2 ks
konzerva (po 400 g) malých, slitých a propláchnutých
šalvěj 1 PL
čerstvé, nahrubo nasekané
tymián 0.5 PL
lístky
vývar kuřecí 250 ml
(viz Chytré rady navíc)

1 Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku‘ stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.

2 Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte klobásky a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, jarní cibulky, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.

3 Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.

4 Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte.
  • Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit