Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená plněná dýně
Pečená plněná dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená plněná dýně

3.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2373 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 298 g
Tuky 71 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýní přebytek a vy nevíte, co s nimi? Zkuste tohle efektivní servírování pečené dýně. 

Související recepty

Suroviny

dýně 3,5 ks
olivový olej extra panenský 50 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 1,5 PL
jarní cibulka 1 svazek
mrkev 2 ks
pórek 1 ks
pouze světlá část
řapíkatý celer ½ ks
mražený hrášek 80 g
mléko 140 ml
po 400 g
šalvěj 1 PL
tymián ½ PL
vývar kuřecí 250 ml
viz Chytré rady navíc

Postup

1

Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.

2

Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte pokrájenou klobásku a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, pokrájenou jarní cibulku, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.

3

Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.

4

Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte. Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín