Překvapení pod pokličkou!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200°C. Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna. Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.
2 Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.
3 Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete. Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte. Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte. Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby. Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte. Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.