Dýně plněná pilafem

Dýně plněná pilafem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2076 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 171 g
Tuky 102 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapení pod pokličkou!

Suroviny

dýně 1 ks
cca 2kg – podstatný je kulovitý tvar, např. muškátová (my použili muškátovou dýni Phoenix F1 od pěstitele Jiřího Tomka z Litoměřicka)
rýže dlouhozrnná 100 g
propláchnutá
šafrán
pár nitek
kardamom 4 tobolky
podrcené
česnek 2 stroužky
drcené
olivový olej 2 PL
+ trocha navíc na potření dýně a k podávání
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
hovězí maso mleté 300 g
nebo jehněčí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rozinky 50 g
propláchnuté
brusinky 50 g
sušené, či sušená klikva
římský kmín 2 ČL
mletý
mandle 80 g
loupané, nasucho opražené, nasekané
pomerančová kůra 1 PL
nastrouhaná
pomerančová šťáva 2 PL
jogurt řeckého typu
pepř
drcený
koriandr
čerstvý, či petrželka, k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna. Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.

2 Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.

3 Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete. Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte. Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte. Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby. Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte. Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit