0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýně plněná pilafem

Dýně plněná pilafem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2076 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 171 g
Tuky 102 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapení pod pokličkou!

Suroviny

dýně 1 ks
cca 2kg – podstatný je kulovitý tvar, např. muškátová (my použili muškátovou dýni Phoenix F1 od pěstitele Jiřího Tomka z Litoměřicka)
rýže dlouhozrnná 100 g
propláchnutá
šafrán
pár nitek
kardamom 4 tobolky
podrcené
česnek 2 stroužky
drcené
olivový olej 2 PL
+ trocha navíc na potření dýně a k podávání
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
hovězí maso mleté 300 g
nebo jehněčí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rozinky 50 g
propláchnuté
brusinky 50 g
sušené, či sušená klikva
římský kmín 2 ČL
mletý
mandle 80 g
loupané, nasucho opražené, nasekané
pomerančová kůra 1 PL
nastrouhaná
pomerančová šťáva 2 PL
jogurt řeckého typu
pepř
drcený
koriandr čerstvý
čerstvý, či petrželka, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna.

3

Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem.

4

Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.

5

Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu.

6

Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.

7

Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete.

8

Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte.

9

Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte.

10

Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby.

11

Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte.

12

Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč