Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená vepřová kolena

Pečená vepřová kolena

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2295 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 307 g
Tuky 77 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak se říká, péct jedno koleno se nevyplatí. Když jich upečete víc a něco zbude, využijte jemné maso do wrapů nebo sendvičů.

Suroviny

s kostí (celkem 1,5-2 kg), my použili menší přední
jalovec 5 kuliček
pepř celý 15 kuliček
nové koření 3 kuličky
zbavená kořínků a ošklivých slupek, přepůlená
česnek 2 stroužky
oloupané
sůl 1 ČL
kmín 1 PL
celý

Postup

1

Do hrnce nalijte odhadem tolik vody, aby vepřová kolena byla pod hladinou (ale kolena zatím nechte stranou). Do vody přidejte všechny suroviny až po česnek (včetně). Přiveďte k varu a osolte 1 lžící soli.

2

Kolena důkladně omyjte a podle potřeby očistěte, štětiny můžete opálit. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložte do ní nachystaná kolena, podle potřeby dolijte vroucí vodu z konvice, aby byla ponořená. Vařte 1–1,5 hodiny (podle velikosti kolen) velmi mírným varem. Než se maso dovaří, včas předehřejte troubu na 200°C.

3

Předvařená kolena vyjměte z vývaru a několika řezy nařízněte kůži na obou stranách. Do celého povrchu vetřete sůl a kmín. Kolena položte na mřížku, podloženou pekáčem a umístěte do středu trouby. Pečte 1,5 hodiny, a pokud by se připaloval výpek v pekáči dřív, nalijte do něj trochu vody. V polovině kolena obraťte. Nakonec můžete přepnout troubu na gril a dopéct kůži dokřupava, pokud nebude podle vašich představ už po samotném pečení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín