Recepty na vepřové koleno
Vepřové koleno je jedním kusů vepřového masa, které je oblíbené po celém světě. Pochází z dolní části vepřové nohy, kde se nachází maso i s kostí, šlachami a pojivovými tkáněmi. Právě to dodává vepřovému kolenu specifickou chuť a texturu. Klíčem je pomalá tepelná úprava, která dodává pokrmu nezaměnitelnou šťavnatost.
...
V některých částech Evropy, zejména v České republice a Německu, je pečené vepřové koleno považováno za delikatesu a často se podává s kysaným zelím a knedlíkem. Je to klasické hospodské jídlo. A každý kuchař má svůj tajný recept na jeho přípravu.
- Někdo nedá dopustit na marinádu z černého piva, jiný dává přednost česneku a své směsi koření.
- Také postup úpravy se od kuchaře ke kuchaři liší – od vaření, přes dušení v pomalém hrnci až po pečení v troubě nebo přípravu na grilu a uzení. Když to kuchař s kolenem umí, tak je v každém případě výsledkem luxusní pokrm, který nasytí i dva strávníky.
Kromě své vynikající chuti je vepřové koleno také nutričně bohaté. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně B vitaminů, zejména B12, a důležitých minerálů jako je železo a zinek.
Celý popis