Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z vývaru z kolena
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 16
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 929 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 111 g
Tuky 30 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bonusem k pečeným kolenům je výtečná polévka, díky níž vytěžíte masovou složku do poslední kapky. Hotový vývar z vepřového kolene doplňte zeleninou a navíc kysaným zelím, jak jsme to udělali i my. Uvidíte, že tahle silná polévka vás postaví na nohy!

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 2 ks
malý, nakrájený na cca 0,5cm kolečka
vývar 1,2 l
z vepřového kolena, horký, scezený, podle potřeby zředěný vodou
mrkev 2 ks
na kolečka
petržel 1 ks
na kostičky
kousek velký asi jako 1/8 velké bulvy, zhruba jako v balených polevkových směsích, oloupaný, na nudličky
vodnice 200 g
oloupaná, na kostičky, lze nahradit tuřínem nebo bramborami
bez tuhých řapíků, na 2,5cm pruhy, lze použít hlávkovou či nakrájenou růžičková kapustou nebo bílé hlávkové zelí
zelí kysané 100 g
vymačkané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, k podávání

Postup

1

V hrnci na středním ohni opečte na oleji pórek doměkka, pak zalijte vývarem z vepřového kolena, vsypte ostatní zeleninu (kromě kysaného zelí a popřípadě i kadeřávku, kterému stačí cca 5 minut), osolte a vařte asi 15 minut nebo déle, aby vše změklo.

2

Pak vložte kadeřávek a kysané zelí a už jen krátce povařte, aby se prohřálo. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chystáte dělat z kolen vývar, je důležité, aby vepři pocházeli z dobrého zdroje, nejlépe s možností výběhu. Vývar bude po vystydnutí díky kolagenu sulcovitý – podávejte ho proto opravdu horký a můžete ho i mírně rozředit vodou!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín