
Polévka z vývaru z kolena
Bonusem k pečeným kolenům je výtečná polévka, díky níž vytěžíte masovou složku do poslední kapky.
Ingredience
- 1–2 lžíce rostlinného oleje
- 2 malé pórky, nakrájené na cca 1/2cm kolečka
- cca 1,2 litru horkého vývaru z vepřového kolena, scezeného a podle potřeby zředěného vodou
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- kousek celeru (asi 1/8 velké bulvy, zhruba jako bývá v balených polévkových směsích), oloupaný a nakrájený na nudličky
- 200 g vodnice (tu jsme použili my), tuřínu nebo brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- cca 150 g kadeřávku, zbaveného tuhých řapíků a nakrájeného na 2,5cm pruhy (můžete použít i hlávkovou či nakrájenou růžičkovou kapustu nebo bílé hlávkové zelí)
- 100 g vymačkaného kysaného zelí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hladkolistá petrželka k podávání
Příprava jídla
1 V hrnci na středním ohni opečte na oleji pórek doměkka, pak zalijte vývarem, vsypte ostatní zeleninu (kromě kysaného zelí a popřípadě i kadeřávku, kterému stačí cca 5 minut), osolte a vař- te asi 15 minut nebo déle, aby vše změklo. Pak vložte kadeřávek a kysané zelí a už jen krátce povařte, aby se prohřálo. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud se chystáte dělat z kolen vývar, je důležité, aby vepři pocházeli z dobrého zdroje, nejlépe s možností výběhu. Vývar bude po vystydnutí díky kolagenu sulcovitý – podávejte ho proto opravdu horký a můžete ho i mírně rozředit vodou!
Přidat komentář