0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z vývaru z kolena

Polévka z vývaru z kolena
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Polévka z vývaru z kolena

4.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 929 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 111 g
Tuky 30 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bonusem k pečeným kolenům je výtečná polévka, díky níž vytěžíte masovou složku do poslední kapky.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 2 ks
malý, nakrájený na cca 0,5cm kolečka
vývar 1.2 l
vývar z vepřového kolena, horký, scezený, podle potřeby zředěný vodou
mrkev 2 ks
na kolečka
petržel 1 ks
na kostičky
celer
kousek velký asi jako 1/8 velké bulvy, zhruba jako v balených polevkových směsích, oloupaný, na nudličky
vodnice 200 g
oloupaná, na kostičky, lze nahradit tuřínem nebo bramborami
kadeřávek 150 g
bez tuhých řapíků, na 2,5cm pruhy, lze použít hlávkovou či nakrájenou růžičková kapustou nebo bílé hlávkové zelí
zelí kysané 100 g
vymačkané
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, k podávání

Postup

1

V hrnci na středním ohni opečte na oleji pórek doměkka, pak zalijte vývarem z vepřového kolena, vsypte ostatní zeleninu (kromě kysaného zelí a popřípadě i kadeřávku, kterému stačí cca 5 minut), osolte a vařte asi 15 minut nebo déle, aby vše změklo.

2

Pak vložte kadeřávek a kysané zelí a už jen krátce povařte, aby se prohřálo. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se chystáte dělat z kolen vývar, je důležité, aby vepři pocházeli z dobrého zdroje, nejlépe s možností výběhu. Vývar bude po vystydnutí díky kolagenu sulcovitý – podávejte ho proto opravdu horký a můžete ho i mírně rozředit vodou!

Související články

Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit