Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1003 kcal
Bílkoviny 8 g
Cukr 60 g
Tuky 80 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na pečení stojí za to koupit brambory k tomu určené. Se štěstím na ně natrefíte v řetězcích.

Suroviny

brambory 2 ks
na pečení, vydrhnutá
Na náplň a obložení
ghí 2 PL
zarovnané lžíce
cibule 2 ks
nakrájená na tenká kolečka
sůl 1 ČL
na dokončení
100 g
slanin nakrájená na kostičky
máslo 60 g
vychlazené
petrželka 2 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená
salát
např.rukola, šťovík, řepné listy či jiné salátové lístky, k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Brambory rozložte na rošt, několikrát je vidličkou propíchněte a pečte asi 1,5 hodiny (podle velikosti).

2 Mezitím na pánvi rozehřejte ghí a na mírném až středním ohni nechte zkaramelizovat osolenou (1/4 lžičky soli) cibuli. Trvá to asi 30 minut. V jiné pánvi nebo na plechu v troubě opečte slaninu a osušte ji papírovými utěrkami.

3 Upečené brambory svrchu opatrně nařízněte, vydlabejte, dužinu promíchejte s tenkými plátečky másla a s petrželkou, osolte a vraťte do vydlabaných ,lodiček‘. Podávejte pokladené karamelizovanou cibulí a posypané vypečenou slaninou. Doplňte salátovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, korunujte obloženou bramboru kopečkem zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit