Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1003 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 60 g
Tuky 80 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pečení stojí za to koupit brambory k tomu určené. Se štěstím na ně natrefíte v řetězcích.

Suroviny

brambory 2 ks
na pečení, vydrhnutá
Na náplň a obložení
ghí 2 PL
zarovnané lžíce
cibule 2 ks
nakrájená na tenká kolečka
sůl 1 ČL
na dokončení
100 g
slanin nakrájená na kostičky
máslo 60 g
vychlazené
petrželka 2 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená
salát
např.rukola, šťovík, řepné listy či jiné salátové lístky, k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Brambory rozložte na rošt, několikrát je vidličkou propíchněte a pečte asi 1,5 hodiny (podle velikosti).

2 Mezitím na pánvi rozehřejte ghí a na mírném až středním ohni nechte zkaramelizovat osolenou (1/4 lžičky soli) cibuli. Trvá to asi 30 minut. V jiné pánvi nebo na plechu v troubě opečte slaninu a osušte ji papírovými utěrkami.

3 Upečené brambory svrchu opatrně nařízněte, vydlabejte, dužinu promíchejte s tenkými plátečky másla a s petrželkou, osolte a vraťte do vydlabaných ,lodiček‘. Podávejte pokladené karamelizovanou cibulí a posypané vypečenou slaninou. Doplňte salátovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, korunujte obloženou bramboru kopečkem zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit